Denna del av kategorin EN ANNAN VÄRLD handlar om litterär apokalyps och framtidsvision som inspiration och mental beredskap. Du får gärna bidra med något här och jag tar emot texter genom min e-mejl (kosmotopia@gmail.com) för gemensam diskussion och publicering. Tipsa gärna om fler böcker på svenska du känner till inom detta ämnesområde, eller komplettera min text, så att listan kan utvecklas.

Tillbaka till eldens tid

Det är verkligen inte en samling muntra historier och inte gör det väl saken bättre att de, antingen i verklig eller symbolisk form, faktiskt beskriver delar av en existerande eller möjlig verklighet. Men i dem alla finns också motstånd och hopp, det kunde ha gått annorlunda och det kan bli bättre. Spegelbilden av apokalypsen är en bättre värld, EN ANNAN VÄRLD och den är möjlig!

Mer av denna vara finns här.

Litteraturlista: Litterär apokalyps och framtidsvision

Aldiss, Brian W., Gråskägg, Legenda, 1990 (1964), 91-582-1569-7
En lågmäld och gripande skildring av en framtid där människosläktet tycks dömt till undergång. Hennes egen dårskap har gjort henne steril och nu tränger naturen på nytt fram över städer och odlingar kring de små samhällen där de sista människorna ännu lever ett hopplöst och ofruktbart liv. Genom den jungfruliga vildmark som varit England färdas Gråskägg och hans hustru Martha på jakt efter mänsklighetens framtid. Det de finner är mycket olikt vad de hoppats på.

Atwood, Margaret, Tjänarinnans berättelse, Prisma,X (1985), 91-518-1948-1
Under kuppartade former har USA omvandlats till den totalitära staten Gilead, ett samhälle styrt av Det Gamla Testamentets lagar där individuell frihet inte längre existerar. Efter en omfattande miljöförstöring har nativiteten sjunkit och högre födelsetal är ledningens högsta prioritet. I detta samhälle lever den unga kvinnan Offred som Tjänarinna hemma hos en barnlös politisk ledare och hans fru. Hennes enda uppgift är att låta mannen befrukta henne och sedan föda dem ett friskt barn. Vid ett misslyckande kan hon dömas som okvinna och bli förvisad till de fruktade kolonierna med slavarbete. Men bakom den obligatoriska klädnaden och hättan finns smärtsamma minnen kvar från det liv som en gång var hennes, minnen från den tid då hon levde med sin egen familj och fortfarande kunde bära sitt eget namn.

Atwood, Margaret, Oryx och Crake, Prisma, 2003 (2003), 91-518-4177-0
Huvudpersonen och berättaren i boken kallar sig Snöman. Han sörjer sin älskade Oryx och sin bäste vän Crake. Långsamt kommer han att dö av svält. Mat och andra förnödenheter försöker han hitta i ett ödelagt område där insekterna förökar sig snabbt, och där nassonger och varjundar härjar i plebsområdena där vanliga människor en gång levde och i de skyddade reservat där eliten höll till. Hur kunde allt falla samman så snabbt? Han söker svaren på sina frågor i den dubbla resa han gör; till sitt eget förflutna och till Crakes högteknologiska bubbelkupol, där han skapade sitt fantastiska men också ödesdigra Paradice Project som hela världen skulle komma att beklaga.

Atwood, Margaret, Syndaflodens år, Norstedts, X (2010), 978-91-13020-25-9
En katastrof inträffar och nästan allt mänskligt liv utplånas. Ren, en ung nattklubbsdansare och Toby, tidigare medlem av sekten Guds Trädgårdsmästare, hör till dem som överlevt till en värld där ingenting, inte ens djurlivet, går att lita på. Världen är inte längre sig lik, men med Atwoods otroliga förmåga att skapa trovärdighet i det osannolika formas en genial berättelse som ytterst handlar om människans förhållande till jorden och dess resurser.

Auster, Paul, I de sista tingens land, En bok för alla, 1994 (1987), 91-7448-803-1
I de sista tingens land är en visionär roman om överlevnad i en värld där den slutgiltiga undergången är nära. Anna Blume har kommit till en namnlös stad på jakt efter sin försvunne bror. Hennes berättelse beskriver ett liv där döden är ständigt närvarande. Hoppare kastar sig ut från skyskrapor. Löpare plågar sig till döds springande genom den sönderfallande staden. Gatorna hemsöks av Saksökare på jakt efter ”de sista tingen” som de säljer för att få mat och skydd. I det förfallna Nationalbiblioteket, ett tillhåll för grälsjuka sekter, möter hon mannen som blir hennes stora kärlek. Den mardrömslika och hallucinatoriska berättelse som Paul Auster skapat är ett vittnesbörd om de stora katastroferna som drabbat mänskligheten i vårt sekel.

Boye, Karin, Kallocain, Bonniers, 2010 (1940), 978-91-7429-087-5
Med sin uppfinning kallocain har kemisten Leo Kall försett Världsstaten med ett medel för total kontroll. Men när hans sanningsdrog öppnar vägen in i medborgarnas själar visar sig de flesta hysa vilda och heta drömmar om uppror mot Världsstaten och en önskan om Ökenstaden, en avlägsen plats för frihet och kärlek. Leo Kall börjar själv tvivla på Statens förträfflighet och ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat.

Bradbury, Ray, Fahrenheit 451, En bok för alla, X (1953)
En skildring av ett samhälle där all litteratur i tryckt form är förbjuden. Den som försöker tillägna sig böcker eller försöker bevara dem genom att hålla dem gömda elimineras effektivt. Brandkårens uppgift är inte l&au
ml;ngre att släcka bränder, utan att vid larm om ett misstänkt litteraturinnehav, åka till platsen och med sina fotogensprutor bränna upp litteraturen och huset, och i vissa fall även bokinnehavaren då denna vägrar att lämna sina böcker. Bokens huvudaktör är Montag som är anställd vid brandkåren. Efter ett samtal med en besynnerlig flicka börjar han rädda undan enstaka böcker som efter genomläsning får honom att tvivla på det rådande samhällssystemet. Han blir själv utsatt och när hans hus bränns ner flyr han över floden. Där finner han en grupp människor som håller sig gömda utanför staden och som var och en har till uppgift att bevara litteraturen genom att minnas en bok utantill.

Defoe, Daniel, Robinson Crusoe,X (1719)
Om en man som överlever ett skeppsbrott och vistas på en nästan öde ö i 28 år, tillsammans med sin följeslagare Fredag.

Dixelius, Kalle, Toffs bok, Pocketförlaget, 2010 (2009), 978-91-86369-30-9
På 2460-talet hittas en av den svenska historiens viktigaste texter: Toffs bok. Den är ett unikt dokument från den mörka tiden. I Toffs bok möter vi den unge Toff som lever i det benhårda förtryck som råder i Ståkkålms dragiga ruiner under 2200-talet. Han längtar efter något mer än vad livet har att erbjuda och trots att det är förbjudet och att han riskerar allt fattar han pennan och börjar skriva.

Faldbakken, Knut, OÅR Aftonlandet – Sweetwater, MånPocket, 1983 (1977/1978), 91-7642-126-0
Sweetwater är en storstad som håller på att bryta samman under sin egen tyngd. Allan Ung flyr med sin hustru Lisa och sin son Boy till stadens enorma soptipp Utfyllningen. De får sällskap av fixaren Smiley, hans prostituerade flickvän Mary Diamond, den filosofiska läkaren Doc Fisher och några andra. Men allteftersom Sweetwater går mot sin undergång blir det svårare att livnära sig på tippen. En död stad ger inget avfall. Nybyggarna tvingas söka sig tillbaka till staden.

Gluchovskij, Dmitrij, METRO 2033: den sista tillflykten, Ersatz, X (2009), 978-91-88858-90-0
Det är Moskva år 2033. Civilisationens sista utpost, en ensam metrostation, attackeras av gåtfulla varelser som uppstått i det sista kriget. Världen ligger i ruiner, jordytan är kontaminerad och ett rov för solens dödliga strålar. Överallt pågår en ständig kamp om livsutrymmet, alltmedan fasan och mörkret härskar i tunnlarna. I den underjordiska labyrinten tvingas en ung man ut på vandring.

Hegland, Jean, In i skogens djup, Forum, 1998 (1997), 91-37-11193-0
I ett hus i utkanten av de väldiga skogarna i norra Kalifornien, miltals från närmaste granne, bor systrarna Nell och Eva, båda två i övre tonåren. Deras föräldrar är döda och de står ensamma i världen. Runt omkring dem faller det moderna samhället sönder. Avlägsna krig rasar, det finns varken bensin eller elektricitet längre och desperata gäng drar plundrande fram. Nell vill komma in vid Hawarduniversitetet men får nöja sig med att läsa alla delarna i familjens uppslagsverk. Eva drömmer om att pröva in vid Francisco-baletten, men nu kan hon bara dansa till metronomens tickande. De båda systrarna drivs obönhörligt in i en allt mer dramatisk kamp för tillvaron.

Huxley, Aldous, Du sköna nya värld, Wahlström & Widstrand, 1973 (1932), 91-46-10631-6
Idag (dvs. 1947), skriver författaren, förefaller det helt tänkbart att skräcktiden kommer att ha brutit in inom ett enda århundrade. Det vill säga, om vi avstått från att spränga oss själva i småbitar under tiden. I själva verket är det så, att om vi inte föredrar att decentralisera och att använda tillämpad naturvetenskap inte som mål, för vilka mänskliga varelser skall tjänstgöra som medel, utan som medel för att skapa en ras av fria individer har vi bara två alternativ att välja på: antingen ett antal nationella, militariserade totalitärmakter, stödjande sig på skräcken för atombomben, eller en övernationell totalitarism, framkallad av det sociala kaos som uppstår på grund av en snabb teknologisk utveckling i allmänhet och av atomrevolutionen i synnerhet. Var så god och välj själv!

James, P. D., Människors barn, Wahlström & Widstrand, 1993 (1992), 91-46-16325-25
England år 2021. På ett kvarts sekel har inga barn fötts, alla män i världen är ohjälpligt sterila. Landet styrs, alltmer enväldigt, av riksföreståndaren. Åldringar uppmuntras till kollektiva självmord, brottslingar förvisas till Isle of Man, där total terror, brutalitet och svält råder, invandrade arbetare används mer eller mindre legalt som slavar och den sist födda generationen, Omegorna, är ett vackert, arrogant och känslolöst släkte med smak för våld och grymhet. I detta samhälle utan framtidstro lever Theodore Faron, professor i historia, kusin till riksföreståndaren men sedan några år utan anknytning till det politiska livet. Genom en rad tillfälligheter blir han medveten om de fruktansvärda missförhållanden som den medelålders generationen förmår sig att blunda för och han dras utan återvändo in i ett nytt skrämmande och kaotiskt liv tillsammans med en liten grupp dissidenter.

Jersild, P. C., Efter floden, Bonniers, 1982 (1982), 91-0-045569-5
Boken beskriver ett Sverige 30 år efter att ett globalt atomkrig utplånat den mänskliga civilisationen. Handlingen utspelar sig längs den svenska östkusten och på en ö som kan vara Gotland. Mänskligheten håller på att förtvina, dels på grund av förtvivlan och dels på grund av att inga nya barn föds. Bokens huvudperson Edwin försörjer sig som älskare åt sjökaptener på olika båtar, men blir lämnad åt sitt öde på en sparsamt befolkad ö, där han under brist på mat och färskvatten försöker överleva.

Jersild, P. C., Edens bakgård, Pocketförlaget, 2010 (2009), 978-91-86369-50-7
Den bostadslöse Roland Rajamäki har hankat sig fram genom att trolla på firmafester utan att riktigt hitta sin plats i livet. När den ende som står honom nära, schäfern Busen, blir stulen rämnar tillvaron och han sjunker allt djupare ner i missbruk och uppgivenhet. När han börjar jobba svart som nattvakt på ett kontor börjar de mest märkliga saker att hända. Inlåst på kontoret som officiellt är en privat arbetsförmedling märker han så småningom att företaget sysslar med något helt annat.

Kafka, Franz, Slottet, Wahlström & Widstrand, 2007 (1935), 91-46-21051-2
Lantmätare K blir kallad till Slottet, men hans arbetsuppgifter är oklara. Varken på Slottet eller i byn vill man veta av honom. Alla försök att få klarhet misslyckas och K:s livssituation blir alltmer tilltrasslad. Kafkas beskrivningar av människans utsatthet i en värld
där lagar och förordningar betyder mer än individen upphör aldrig att fascinera och förbrylla.

King, Stephen, Pestens tid, Bra Böcker, 2010 (1978/1990), 978-91-70028-05-2
Ett militärt experiment som ska framställa nya biologiska stridsmedel går fel och ett mycket aggressivt virus börjar sprida sig. Hela världen smittas av det dödliga viruset som på den amerikanska västkusten får namnet Captain Trips. Städer stinker av ruttnande kroppar, vägarna är oframkomliga, fulla av havererade fordon med döda passagerare som försökt fly undan farsoten. Världen har stannat. Bara några tusen människor överlever och de få överlevande bildar mindre grupper. Då kommer drömmarna som samlar dessa grupper på två olika ställen på ömse sidor om Klippiga bergen. Två samhällen uppstår, ett i öster, Frizonen, där man försöker bygga upp ett demokratiskt samhälle och ett i väster under ledning av ”Den svarte mannen”, vars första och viktigaste mål är att förgöra Frizonen. Det drar ihop sig till den avgörande striden.

Le Guin, Ursula K., Där världen heter skog, Rabén & Sjögren, 1977 (1972), 91-29-59627-0
Planeten Athshe är ett paradis. Där lever ett småväxt folk, fridsamt, intelligent, med mjuk grön pälshud. De lever i djupaste samklang med naturen, och vet inte vad det är att hata. Men så kommer erövrarna. Athshes folk blir slavar, deras jord skövlas. För att inte gå under måste de bekämpa inkräktarna med deras egna vapen och förinta deras läger. De måste lära sig hata. Ormen har kommit till paradiset.

Le Guin, Ursula K., Illusionernas stad, Kindbergs Förlag, 1980 (1967), 91-85668-13-3
Här talas det om civilisation, inte som en negativ kraft med inskränkningar, begränsningar, förtryck, övermakt, utan som en förlorad möjlighet, ett sanningens ideal. Staden som mål och som dröm. Sambandet mellan ordning och ärlighet. I boken berättas om en människa som förlorat sitt förflutna och som måste återfinna det för att ha en möjlighet att vinna sin framtid. Men det berättas också om brytningarna mellan skilda individer, skilda levnadssätt, skilda synsätt, om vildmark och stad, mänskligt och omänskligt, besegrade och härskande.

Lessing, Doris, Mara och Dann, Forum/Trevi, X (2000), 91-37-11614-2
I ett fjärran land långt in i framtiden får två små barn hjälp att fly sedan deras föräldrar försvunnit under en revolution. Mara är sju, hennes bror Dann flera år yngre. De tas om hand av en kvinna som hjälper dem att överleva i ett land i kaos. Den stora torkan breder ut sig, flyktingströmmar väller norrut, floderna torkar ut, rötter är den enda födan, men värst av allt är bristen på vatten. För att överleva söker sig Mara och Dann så småningom mot norr. Under sin äventyrliga färd möter de många olika slags människor – slavar och herrar, tjuvar och mördare, bordellvärdinnor och soldater – och får, ofta på ett våldsamt sätt, lära sig oändligt mycket om den mänskliga naturen. För den vetgiriga Mara är just kunskap den stora drivkraften och hon söker ständigt mer, inte minst om forna tider då det existerade en humanism, en vetenskap och en avancerad teknik som man nu bara kan drömma om, men också en destruktivitet som gjorde att dessa gyllene samhällen gick under.

Matheson, Richard, Legend, Styxx Fantasy, 2010 (1954), 978-91-73-55153-3
Robert Neville är den siste mannen på jorden men han är inte ensam. En fasansfull farsot har dragit fram och gjort att resten av mänskligheten, män, kvinnor och barn, har muterat och förvandlats till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod. Hopplösheten i Roberts liv är total, ändå förmår han inte göra slut på det. Han lever sitt liv på det enda sätt han kan. På dagarna åker han runt i det ödelagda Los Angeles och letar efter sina vilande fiender för att ta slut på dem, en efter en. På natten barrikaderar han sig i sitt hus och ber om att få se ännu en gryning. Så en dag händer något som stör hans monotoni, men är det en välsignelse eller en förnannelse?

McCarthy, Cormac, Vägen, Bonnier Pocket, 2010 (2006), 978-91-0-012152-5
En far och hans son vandrar ensamma genom ett nedbränt amerikanskt landskap. Kylan är genomträngande och snön som faller blandas med askan i luften. Himlen är släckt på ljus. Deras destination är kusten, men de vet inte om något väntar på dem där. Allt de har är en pistol att försvara sig med mot de laglösa gäng som rör sig längs vägen, de kläder de bär på kroppen, en kärra med mat de hittat och varandra. Vägen är en djupt gripande berättelse om en resa. På ett hypnotiskt kraftfullt sätt ställs kärleken mellan en far och hans son mot en hopplöst skrämmande framtid. Det värsta och det bästa som människan kan åstadkomma genomströmmar detta mörka, intagande mästerverk.

McIntyre, Vonda M., Om Gräs och Dis och Sand, Kindbergs Förlag, 1980 (1978), 91-85668-26-5
En roman från framtiden, men inte om framtiden. Den berättar istället om en värld som är enklare, mera primitiv men också mera mänsklig än vår egen, om en ung kvinnlig läkares odyssé genom en karg och fordrande verklighet.

Orwell, George, 1984, Atlantis, 1984 (1949), 91-7486-337-1
1984 strider tre stater om makten i världen: Eurasien, Ostasien och Oceanien. Kriget upphör aldrig men konstellationerna ändras. Via den ständigt vakande teleskärmen får invånarna i Oceanien meddelande om vem som är fienden för dagen. Överallt i Flygbas Ett, som tidigare hette England, möter man bilden av Storebror, Oceaniens ledare. Hans och partiets valspråk är: Krig är fred, Frihet är slaveri och Okunnighet är styrka. Winston Smith är anställd i sanningsministeriet där han arbetar med att ändra historiska uppgifter så att de passar den just rådande påbjudna uppfattningen. En dag råkar han hamna i prolernas kvarter. I en lumpbod hittar han en gammaldags dagbok med oskrivna blad. Han kan inte motstå frestelsen utan köper den och börjar ovant fästa sina tankar på bladen, i ett hörn av sitt rum där teleskärmen inte kan se honom.

Paulsen, Gary, Yxan, Richters, 1992 (1987), 91-7706-689-8
Paulsen, Gary, Vinter i vildmarken, Richters, 1996 (1996), 91-7705-628-0
Trettonårige Brian Robeson är alldeles ensam någonstans i Kanadas vildmark. Han är den ende överlevande efter en flygkrasch. För att klara sig måste han lita på sin intelligens, sina instinkter och ett enda verktyg: en yxa. I första boken som utspelar sig under sommar och höst har han lärt sig att jaga och fiska, freda sig mot vilda djur, göra upp eld och bygga ett enkelt vindskydd. Andra boken handlar om vintertiden med utvecklad jakt och klädtillverkning. Har trots sitt enkla språk och sin låga trovärdighet ett djup i beskrivningarna av hur Brian förändras som människa, i sitt tänkande, känsloliv och rörelsemönster, under vistelsen i vildmarken.

Peskov, Vasilij, Eremiterna i Tajgan, Forum, 1997 (1992), 91-37-11173-6
Det var år 1978, vid en flygning över den ödsliga sibiriska tajgan, som några geologer upptäckte familjen Lykovs undangömda boplats. I en primitiv stuga bodde fem personer som inte hade sett några andra människor på fyrtio år. Det moderna livet var fullständigt okänt för dem. Materiellt levde de som på medeltiden. Författaren och journalisten Visilij Peskov tog sig ut till eremiterna i deras bergiga isolering, en storslagen men ogästvänlig natur där temperaturen på vintern kryper under 30 minusgrader, och berättar om hur de levde och om deras omvälvande möte med 1900-talet.

Shelley, Mary, Den sista människan, h:ström, 2005 (1826), 978-91-89447-50-9
Mary Shelley skrev denna gotiska klassiker sedan hennes make omkommit i en drunkningsolycka. Här skildras mänsklighetens sista tid under utrotning i en världsomfattande pest. Samhället faller samman och slutligen står den sista människan ensam kvar.

Simak, Clifford D., Websters värld, Delta Förlags AB, X (1952), 91-7228-159-6
En lyrisk och vemodig krönika omfattande mänsklighetens sista årtusenden på planeten Jorden. Den börjar i en nära framtid då nya transportmedel och energikällor krossar vårt nuvarande sociala mönster och går vidare 10 000 år in i framtiden, då Jorden behärskas av myror och hundar och människan skapar nya, ofattbara imperier på andra världar. Det är en mäktig krönika med utblickar inte bara mot framtiden utan också i hög grad mot vår tid.

Strieber, Whitley & Kunetka, James, K-Dagen och vägen vidare, Bokförlaget Bra Böcker, 1986 (1984)
”Stjärnornas krig”, USA:s projekt att bygga upp en ogenomtränglig rymdskärm mot kärnvapenraketer får Sovjet att skjuta ner en av de amerikanska rymdfärjorna. På några sekunder accelererar krisen mot katastrofen och kriget varar i 36 minuter. Väldiga områden i supermakternas länder är sönderbrända och förgiftade. Miljontals är döda och ännu fler bär strålningsdöden inom sig. Fem är efter krigsdagen (K-Dagen) ger sig två överlevande ut på en resa över hela den amerikanska kontinenten för att få en klar bild av den faktiska situationen. Deras rapport från ett kollapsat välfärdssamhälle är i varje detalj ett ohyggligt dokument om svält, farsoter, laglöshet, mutationer och den selektiva sjukvården.

Theroux, Paul, O-ZONEN, Bokförlaget Bra Böcker, 1988 (1986)
I den amerikanska mellanvästern finns ett område som kallas Utanför, eller O-zonen. Det smittades av radioaktivt nedfall och evakuerades. Nu är det tomt: en öde vildmark med förfallande spökstäder. Ingen människa lever där. En nyårsafton beslutar sig en skara välbärgade New York-bor för att uppleva en spännande och annorlunda början på det nya året. De färdas ut i O-zonen, men istället för den vildmark de väntat sig finner de ett mysterium. I O-zonen bortom städernas högteknologiska barriärer finns något som kommer att förändra deras liv.

Thoreau, Henry David, Skogsliv vid Walden, Wahlström & Widstrand, 1976 (1854), 91-46-12518-3
I mitten av 1800-talet byggde den amerikanske filosofen Henry David Thoreau en stuga vid tjärnen Walden. Där levde han ett enkelt liv nära naturen och hade under tiden få kontakter med civilisationen. I sin bok flätar författaren skickligt ihop filosofi, mytologi och poesi med odling, fiske och naturupplevelser.

Tucker, Arthur Wilson, Den långa tystnaden, Kindbergs, 1979 (1952), 91-85668-10-9
En berättelse om vad som händer när den östra tredjedelen av Förenta Staterna efter ett bakteriologiskt krig försätts i karantän. Vi får följa en av de överlevande, Russell Gary, på hans färd mot ingenstans genom en död värld och bland dömda människor. Det är en lågmäld, återhållen bild av undergången som visas upp för oss, just därför är den också både trovärdig och mycket skräckinjagande.

Virdborg, Jerker, Kall feber, Bonnier Pocket, 2010 (2009), 978-91-7429-116-2
Boken är en dystopisk berättelse om missriktad rationalitetstro och kommersiellt vansinne. En Kallocain för vår egen tid om ett kontrollsamhälle som förlorat kontrollen.

Jan Gustafson-Berge

Annonser