Inom ”survivaliströrelsen” finns en mängd förkortningar som betecknar olika saker och företeelser, varav de flesta härrör från USA. Det finns bl.a. flera sådana som benämner olika slags av (i förväg) ordnade samlingar av föremål, utrustning och förnödenheter. Inom alla subkulturer uppstår ett eget språk och då dessutom denna kultur delvis är färgad av militärt tänkande så blir det nästan på gränsen till humoristiskt ibland. Oavsett detta är det intressant att fundera över vilka saker som är bra att ha med sig i olika situationer. Börja med den lilla ”nödasken”, kanske inspirerad av min NÖDBURK och arbeta dig sedan vidare igenom de olika nivåerna.

Survival kit kan på svenska kallas överlevnadsask eller nödask. I denna lilla ask ska det finnas sådana föremål som kan behövas i nödsituationer och som inte så lätt kan skapas av det som finns där du råkar finnas när nöden träder fram i full skepnad ute i vildmarken. Innehållet kan delas upp i kategorierna eld/belysning, signalering, navigation, vatten/mat, skydd/boende, verktyg, medicin och övrigt.
EDC (Every Day Carry) är en samling föremål att bära med sig varje dag. Ofta delas EDC upp i EDC1 som är föremål man har på kroppen eller i kläderna samt EDC2 som är ytterligare saker som finns i en väska/ryggsäck.
GHB (Get Home Bag) är en liten Bug Out Bag (se nedan) med saker som kan vara bra att ha om man inte kan ta sig hem på några dagar, då man sitter fast i en bilkö, fastnar på ett tåg, eller hindras i sin hemfärd av annan händelse.
BOB (Bug Out Bag) är en mera avancerad samling med saker. Tanken är att den alltid ska stå färdigpackad och i händelse av en krissituation är det bara att greppa ryggsäcken och ge sig iväg till ett säkrare ställe tills det är möjligt att återvända till din bostad. Innehållet i en BOB ska kunna hålla dig igång 2-7 dagar.
INCH (I´m Not Coming Home) är en utvecklad BOB vars innehåll styrs av din vetskap om att du aldrig mer får återse ditt nuvarande hem och att du måste starta om ditt liv på en annan plats.

Mer om detta och olika personers val av utrustning för dessa olika ”väskor” kan du läsa om på följande platser (som sedan kan länka dig vidare ut i världen av preppers och survivalister av allehanda slag:
http://preppers.wordpress.com/
http://swehank.survivalist.se/
http://innandetsker.blogspot.com/

Kunskap och erfarenhet förändrar
Denna långa inledning värmde upp inför det jag själv tänkte berätta och visa. Jag satte för många år sedan samman en ”nödask” för vistelse ute i naturen. Den har jag bara öppnat två gånger, en gång när jag under en tågresa behövde en synål för att färdigställa en present och en gång nyligen när jag drabbades av nostalgi och blev nyfiken på vad jag egentligen hade i den. Det var en spännande upplevelse att se alla de små föremålen och förstå hur de hängde samman med hur jag tänkte utifrån kunskap och erfarenhet som fanns tillgänglig då.

Nödasken av plåt tätt packad Nödaskens innehåll till beskådan

Innehållet i denna plåtask, som för övrigt är en unik cigarettask från fabriken Waldorf-Astoria, den fabrik där Rudolf Steiner initierade den första waldorfskolan för fakriksarbetarnas barn, var och är som följer: Litet anteckningsblock, blyertspenna, foto på min familj, stearinindränkt tidningspapper, plastpåse, starkt bomullssnöre, björntråd, synål, fiskelina, ståltråd, värktabletter, vattenreningstabletter, druvsocker, fiskekrok, sänke, tvålbit, tändstickor, vass stålspik, plåster, rakblad, visselpipa, liten kompass, bryne, tändare och trådsåg.

Splittergranssörjaren ute på skidtur Flädervärnerskan dansar i snön

I två omgångar sedan dess har jag genomfört vandringsprojekt. Ett hette VÄSEN och var kombinerat med ett konstprojekt där jag under varje vandring på ett spontant och intuitivt vis samlade föremål som där hemma blev till olika naturväsen i form av skulpturer. Det senaste vandringsprojektet, som finns beskrivet under kategorin VANDRARNA här på denna blogg, var mer inriktat på överlevnadskunskap i naturen. Jag var ute i ett närbeläget naturområde under dagtid och hade från början bara med mig en liter dricksvatten, en morakniv och en tändare (samt kamera, karta, papper och penna för dokumentation). Efterhand tillverkade jag utrustning av föremål jag hittade under mina vandringar.

Insamlade föremål och tillverkad utrustning

Jag är vän av påståendet att kunskap, färdighet och erfarenhet kan ersätta utrustning. Detta är en bra utgångspunkt för att det som verkligen behövs ska ta liten plats och väga så lite som möjligt. Jag känner mig till vardags ganska trygg med två föremål i fickan eller väskan och det är en avancerad fickkniv och en tändare. Ska jag ge mig ut i skogen för en dagstur, men ändå vara beredd på att kunna stanna längre, bygger jag på med några saker till. Vad beror ju så klart på om jag vill utmana mig själv eller om jag vill ha det bekvämt och enkelt. Givetvis kläder efter aktivitet, väder och årstid. Andras val av föremål kan inspirera, men din egen utrustning utvecklas tillsammans med dig, passar dina behov och dina förhållanden.

NÖDBURKEN – Den lille hjälparen
Nu har jag satt samman en samling föremål i en NÖDBURK som kan vara bra att ha med sig vid lite olika tillfällen. Där finns saker som både fungerar i civiliserade och vildare miljöer. Gränsen mellan dessa konstruerade motpoler kan ibland vara hårfin eller helt omkastad. Jag ska i ett kommande vandringsprojekt bl.a. pröva burkens innehåll och se hur den klarar verklighetens prövningar.

Nödburk med innehåll

Konservburk med ståltrådshandtag (4 dl.). Kokkärl, mugg och behållare.
Fickkniv med fodral (Value Tools med 27 funktioner). Diverse verktyg och redskap för olika arbeten.
Ficklampa (Maglite Solitaire) omlindad med 4 meter ståltråd. För upplysning, tillverknings- och reparationsjobb.
Tändare omlindad med 1 meter silvertejp. Eldmakeri, sjukvård, tillverkning och reparation.
Polyesterlina (10 meter). Konstruktion av övernattningsskydd, tillverkning och reparation.
Plastpåse (Fryspåse 5 liter). Behållare för vatten och annan förvaring.
Dextrostabletter (47 gram). Snabb energi (775 kJ) för att hålla hjärnan igång.
Två buljongtärningar (20 gram). Värmer, smakar gott, ger salt och lite energi (300 kJ) samt ökar kvalitén på soppan av vilda växter.
Fyra huvudvärkstabletter. Huvudvärk är ingen kreativ faktor.
Snickers (57 gram). Gör en glad och ger hjärnan mycket energi (1100 kJ).
Handsydd förvaringspåse. Övrig förvaring och vattenrening.

Burk med påse och innehåll väger 470 gram och kostade cirka 220 kronor genom inköp på Clas Ohlson och COOP närbutik. Den här burken är inte tänkt att förvaras i kläderna utan passar väl bäst i en väska. Med ett snöre i påsen kan den hängas över axeln eller i bältet. Gör din egen lilla ”nödutrustning” och ge dig ut i vildmarken, testa den och berätta för mig om dina erfarenheter.

Jan Gustafson-Berge