Hemmavid har jag en mindre odling direkt utanför dörren till uteplatsen. Där kan jag följa växandet varje dag. Vid fritidshuset dröjer det mellan 1-3 veckor mellan besöken under våren och det är alltid lika spännande varje gång att återvända. Undringarna och farhågorna kan vara många: Har några djur varit framme, hur mycket har det regnat, vad har kommit upp ur jorden, finns det något att skörda osv.

En välsmakande förrätt Nya skott två dagar efter skörd

Den första sparrisen
Den här gången möttes vi av den första sparrisen från våra fem nysatta plantor. Några hade precis spräckt jordytan medan andra var drygt 50 cm. långa. Vi skördade alla skotten vid marknivå och alla toppskotten var användbara. Även en del av stammen gick att använda efter att det gröna skalet tagits bort med en grönsaksskalare. Sammanlagt blev det 16 sparrisar som, kokta några minuter i lättsaltat vatten, smakade underbart gott!

Rotfruktsland
Nästa odlingsbädd att bearbeta var tänkt att bli boning för rödbeta, morot, rotpersilja och kålrot. Dessa sorter kunde ha såtts tidigare, men förra gången passade inte vädret för sådd av små frö, då det var för blött i jorden. De uppgrävda kanterna, som utvidgat odlingslandet på bredden, bearbetades med hacka. Hela bädden vändes sedan med grep och samtidigt rensades trädrötter, rotogräs och stenar bort. En påse hushållskompost ströddes ut och landet berabetades till slut med en räfsa. Med hjälp av ett snöre drogs raka och breda sårader upp i vilka jag hällde en finsållad jord från trädgårdskomposten där jag bor i Linköping. Den jorden syns som en svart rand på bilden nedan till vänster. I denna såjord drogs nya sårader och varje sort såddes med stor nogrannhet för att minimera gallringsbehovet. Såraderna plattades till med handen och baksidan på räfsan, varefter hela landet vattnades med regnvatten från kanna.

Sådd av rotfrukter Marktäckning av lökland

Marktäckning
Det var också hög tid för gräsklippning och vår elgräsklippare (Rotak 43) fick verkligen arbeta hårt. Vi är jättenöjda med denna maskin som klarar av både finklippning och kravall-klippning när vi utvidgar tomtens kultiverade område genom att klippa där det aldrig tidigare har klippts med gräsklippare. Gräsklipparen fungerar också som en dammsugare och tar med sig gamla löv och kvistar. Kniven får ta mycket stryk av grenar och stenar, men är lätt att ta bort och fila vass igen med en metallfil. Gräsklipparen är utrustad med en uppsamlare och allt gräs m.m. använder vi till marktäckning av odlingsland, men även runt träd och buskar. En del gräs används också som material i komposter och när nya odlingsbäddar skapas.

Platsen för växthuset Klart för den här gången

Växthuset växer fram
Förra gången flyttades trädgårdskomposten till norra sidan av ett flätat staket. På så sätt fick jag ytterligare 5 kvadratmeter att odla på och det var dessutom en bra plats för ett enkelt växthus. Med diverse återbrukat virke av sämre kvalité byggde jag en ram med höga kanter. För att hindra rotogräs och trädrötter (åtminstone för en tid) att etablera sig i växthusets näringsrika mylla, täckte jag botten med plast och en bit av en presenning samt papper och kartonger som samlat sig i uthuset. Ovanpå detta fyllde jag på med organiskt material som legat som marktäckning på en odlingsbädd över vintern. Även några tömningar från gräsklippningen hamnade i den stora lådan.

Nästa gång ska jag fylla på med sand, hushållskompost och finsållad jord från en trädgårdskompost på Stolplyckan där jag bor. Själva växthuset konstrueras av platta metallstänger och/eller tunna trädstammar som sedan kläs över med plast. Framsidan görs med öppningsbara ramdelar så att växterna kan skötas från framsidan. Min tanke är att jag ska odla tomater, gurka och chili i detta hus.

Virke, fogsvans, hammare och spikpottaMarktäckning med plast och presenning

Kartong och papper som andra lagret

Jan Gustafson-Berge

Annonser