Våren hade för en stund vikt undan och det var kyligt med ett sakta tilltagande regn när Årskursen samlades till sin tredje träff. Vi började med att se vad som hänt med odlingen sedan förra träffen och diskuterade varför vissa plantor dött eller överlevt, varför vissa frön grott och andra inte.

Odlingslandet i spänd förväntanÖvervintrade lökar till örtsaltet

Det var för blött i jorden för att så små frön så vi arbetade med att så klart sockerärt/märgärt och bondbönor. Den första raden med purjoplantor hade dött, så vi planterade om och utökade med ytterligare en rad. En av sättpotatisarna (Rocket) hade tittat upp ur underjorden och vecklat ut sin första gröna blad.

De första modiga potatisbladenLungrot (Gode Henriks målla)

Alla jordärtskockor grävdes upp och den fina skörden fördelades mellan kursdeltagarna. Ett urval fina exemplar sattes ner igen i den genomgrävda och gödslade odlingsgropen. En deltagare hade med sig plantor av den mångsidiga och perenna Lungroten, som vi planterade och fördelade för odling på våra egna odlingsmarker.

Det är roligt att göra örtsalt!Matberedare, havssalt, sax och örter

Som extra resursperson hade vi med oss Annette som tog oss med på en örtavandring, där vi gav extra uppmärksamhet åt ätliga vilda växter och sådana växter som vi skulle kunna ha i vårt örtsalt. Lunchen intogs hemma hos undertecknad och den bestod bl.a. av en vårsoppa på nässla, kirskål och körvel. Därefter tillverkade vi ett väldoftande örtsalt av de växter som insamlats, en del som fanns i min trädgård, kylskåp/frys och kryddskåp. Hur du gör ditt eget örtsalt kan du läsa mer om HÄR.

Jan Gustafson-Berge