Årskursens andra träff hade som tema ekologisk odling med tonvikt på husbehovsodling av grönsaker. Magnus från FOBO-Linköping pratade om organisk-biologisk odling och vi diskuterade allmänt kring ekologisk och s.k. konventionell odling och den senares negativa konsekvenser för natur, djur och människa. Jämfört med förra årets kurs var vi två veckor tidigare samtidigt som vintern precis släppt sitt grepp om marken. Skulle vi verkligen kunna börja med odlingsarbetet?

Marktäckningen tas bort

Kompost, fiberduk, pinnar, plantor, frön och utsäde

Odlingsområdet är indelat i fyra områden där olika sorters grönsaker flyttar sig mellan områdena varje år för att en växtföljd ska etableras. Vi valde att ta bort marktäckningen från två områden och att ställa iordning vår drivbänk. Marktäckning har många bra egenskaper, varav de viktigaste är att tillföra jorden organiskt material och näringsämnen genom olika smådjurs och mikroorganismers nedbrytning av materialet. Marktäckning skyddar också jorden från uttorkning och dämpar tillväxten för de flesta oönskade växter. Under våren är det dock lämpligt att för en tid ta bort marktäckningen för att solen ska kunna värma upp och torka ur jorden inför bearbetning, sådd och plantering. Jordtermometern visade efter en stund på plus 6 grader och det var tillräckligt för de sorter vi planerat att så, sätta och plantera. Jorden var dock för blöt och kletig för att så små frön i, så dem sådde vi drivbänken där jorden torkat ut lite mer. Jorden luckrades på djupet med grep och ytan finbearbetades med pigghacka, klös och räfsa.

Blivande bondbönaIvrigt löksättande

Ute på landet sådde vi märgärtor, sockerärtor och bondbönor i det område som ska innehålla kvävefixerande växter och gröngödsling. På området för rot- och lökväxter satte vi gul lök och tidig potatis samt planterade ut purjoplantor. Potatisen täckte vi med gräs och fiberduk. Över purjon spände vi upp ett litet ”tält” av fiberduk. Båda dessa åtgärder med syfte att skydda mot kyla. Ordentliga pinnar med sorternas namn på markerade var vi varit aktiva. I drivbänken sådde vi en rad vardera av mangold, spenat, sallatsmix, dill och salladslök.

Se så fin drivbänken blev! Purjotält och fiberdukspotatis

 

 

Vi tvättade av de lerkletiga redskapen i en närbelägen damm och såg nöjda ut över vår delvis kultiverade odlingslott, varefter det var dags för lunch inomhus hemma hos undertecknad. Efter lunchen arbetade vi med torkning av livsmedel. Det blev visning av utrustning för torkning, provsmakning av olika torkade produkter och tillverkning av torkollor i husets snickarverkstad.
Mer om torkning HÄR.

Jan Gustafson-Berge

Annonser