Två årstider som blandas

Det har varit en lång, kall och snörik vinter. Under tre månaders tid har jag inte varit fysiskt närvarande vid mitt fritidshus och det har ibland väckt en märklig känsla i mig av att det inte har funnits något hus och någon plats som heter Lövudden. Men den mesta tiden har jag hållt relationen levande genom att fantisera, planera, studera, samla material och på andra sätt förbereda mig inför den kommande säsongen av närvaro och aktivitet.

Under påskhelgen var alla mina barn på besök och då passade vi på att hyra gasbilen och köra ut. Snön hade smält bort mer än jag trodde och den sista biten grusväg var riktigt bra att köra på. På sjön låg fortfarande en hinna av is ända in i de grunda vikarna. Vattenståndet var nästan en meter högre än under sommaren och isen var uppe i höjd med bryggan.

Välmående byggnader
Bostadshuset och övriga byggnader hade klarat vinterns påfrestningar alldeles utmärkt. Inga tak var trasiga eller läckte, inga stora trädgrenar hade fallit ner på husen, ingenting var sönderfruset, inga möss hade härjat inomhus och ingen människa hade gjort inbrott. Luftsolfångarens fläkt snurrade när vi kom och luften i huset var frisk och fin. De två eloljeelementen som stått påslagna under tre månader hade lyckats hålla uppe värmen ovanför nollan den mesta tiden. Som kallast ute hade det varit minus 27 grader och som kallast inne i köket minus tre grader.

Noggrannt och omsorgsfullt gnagarbete

 

 

Uppätna stjälkar av jordärtskocka och gödning som tack

Rådjur och staket
Rådjuren, som förstås har haft en hård vinter de också, hade haft fri tillgång in på tomten eftersom det inte finns några rejäla staket och det som fanns hade på sina ställen säckat ihop på grund av snön. Uppenbarligen gillar rådjur just barken av äppelträd eftersom de ätit ordentligt på våra nyplanterade äppleträd, men lämnat plommonträd och bärbuskar ifred. Även de flesta mindre vildapelträd vi såg i omgivningarna var skalade av rådjuren. Det är tveksamt om våra fruktträd kommer att överleva denna kraftfulla ”rådjurs-klippning”. Även grönkålen som fanns kvar i landet och de vintertorra stammarna från jordärtskockan var uppätna ner till marknivå. Det blir till att arbeta med staketen och åtminstone inhägna fruktträden och köksträdgården lite mera säkert mot rådjur och vildsvin (som under senhösten förra året bökade i trädgårdsland och gräsmatta).

Vårblommor på väg i och utanför rabatten Rabarberknoppar på väg rakt in i våren

Snö, vatten och vårväxande
Om du inte gjort det tidigare, så är senvinter och tidig vår en utmärkt tid för att studera de mikrolokala förutsättningarna när det gäller temperatur- och fuktförhållanden i marken. Genom att se var snön smälter först och ligger kvar sist och var det är blött eller torrt, kan du placera olika verksamheter på de lämpligaste platserna. I rabatten framför den soliga söderväggen hade en del vårblommor börjat visa sig och rabarberna var på väg upp genom lövtäckningen.

Svagt savande sågytor Årets frisyr till beskådande

Hagtornen till frisören
I julas påbörjade jag beskärning av en mycket gammal hagtorn som står vid tomtens huvudentré. Den står inget vidare, enligt oss, då dess taggiga grenar river oss i huvudet och piskar husets ena hörna. Jag vill inte ta bort den helt eftersom den har stått där så länge och är bärare av historia och berättelser som jag vill ta del av. Den har också mycket vackra blommor och dess ved, som är mycket hård, kan användas till särskilt utvalda ändamål. Mitt val blev därför att gallra bort fem av de lägst sittande grenarna.

Var ska man börja? Ett nytt grenvarv på kvisthögen

Grensax och klippta vedpinnar Sågad ved med högt bränslevärde

Hagtornens grensystem kan karaktäriseras som risigt och svårhanterat. Att det dessutom sitter tornar på grenarna kan göra det till ett smärtsamt arbete. Men med rätt inställning går även hagtorn att hantera. Jag tog en tjock gren med vidhängande risiga mindre grenar i taget. Med grensaxen klippte jag så mycket det gick. Genom att gnugga två vedpinnar mot varandra bröts tornarna av oväntat lätt. En del tjockare grenar sågades upp med bågsåg och de tjockaste ställdes på lager för att sågas med elmotorsåg sena
re under sommaren. Som vanligt hamnade de små kvistarna på den stora kvisthögen, som under vintern hade sjunkit och packats ihop till halva sin ursprungliga höjd.

Återbrukade brädor
Jag håller på att tillverka två skåp till hemslöjdens sommarutställning i Linköping. Till dörrar vill jag använda natur- och årstidspåverkade brädor från den gamla ladugården som ligger i en kraschad hög bredvid mitt fritidshus. Jag ägnade alltså en solig stund till att genomforska bråten och fann förutom ett antal möjliga dörrbrädor också ytterligare enkupiga tegelpannor och några vattenledningsrör av järn till mitt växande förråd.

Återbrukade brädor på tork

Två härliga dagar med familjen återförde mig till den fysiska närheten till mitt fritidshus. Nu är jag fylld av inspiration och längtan efter att få fortsätta med alla spännande projekt inom byggande, odling och friluftsliv som denna underbara plats erbjuder.

Jan Gustafson-Berge