Klockan 8.30, lördagen den 13/3

Två omständigheter gav årskursen en något äventyrlig start. Dels startade den 2 veckor tidigare än förut och träffarna under året ligger alltid den andra lördagen i varje månad och dels hade den långa och rejäla vintern täckt vår möteplats med en dryg halvmeter snö. Efter upptrampning av stigar och snöskottning vid sittbänkar och eldstad kunde vi starta elden och slå oss ned.

Ett plötsligt benbrott hade hindrat två deltagare från att komma, så vi var 6 personer som fanns på plats. Efter presentation fick var och en ge uttryck för de föväntningar och önskemål som fanns. De huvudteman som ingår i kursen är ekologi, odling, vilda växter/örter, snickeri, slöjd, byggande, landskapsvård, konsumtion, ekonomi, livsmedel, energi och hantverk. Förutom detta önskade deltagarna att vi specifikt under året skulle arbeta med att laga kläder, läderhantverk, tovning, permakultur, beskärning av fruktträd, ekobyar, arbetskollektiv, analys av personlig ekonomi och torkning av livsmedel.

Dags att gå till snicken

Det finns fortfarande möjlighet för fler att deltaga i Årskurs 2010, så är du intresserad mejlar du till undertecknad på kosmotopia@gmail.com. När du har anmält dig får du ett kursbrev med all information om nästa träff som har ekologisk odling som tema och då vi även sätter igång med vår odling tillsammans med FOBO på Naturcentrum i Linköping.

Vi fortsatte med diskussion kring olika ekologiska principer och hur naturen fungerar. Vi funderade vad det betyder när något är eller fungerar ekologiskt och gav exempel på hur vi i våra vardagsliv beter oss så att det leder till allvarliga miljöproblem.

Återbrukat virke och ved på köpetGamla spik tas bort

Spikning av kantram och bottenskiva

Den myckna snön hindrade oss från att gräva i komposter och sålla fram så- och planteringsjord. Istället gick vi efter lunchen till snickeriet på kollektivhuset Stolplyckan för att tillverka miniväxthus för plantuppdragning. Utgångsmaterialet var återbrukat trävirke, tunna träskivor och genomskinlig plast.

Färdigsnickrade miniväxthus

Material plockades fram, det funderades och mättes. Skivor, kantbrädor och ribbor sågades till och sammanfogades med spik. Plasten klipptes till och häftades fast med häftpistol. Alla lyckades med växande stolthet tillverka vars ett litet miniväxthus. Så nu är det bara till att börja driva upp de första tidiga plantorna av chili, paprika, purjo, tomat, persilja och kålväxter.

Jan Gustafson-Berge