Stundtals kan jag gå och irritera mig på små och stora saker eller företeelser jag tycker är fel. Det kan hålla på i åratal och stjäl energi från annat. Ibland tycker jag att det är en för liten sak som inte är värt besväret att engagera sig i och ibland går tankarna att saken är för stor så vad kan jag göra?

Häromdagen rann det över för en sådan liten sak, som kanske är större än vad jag tror. Den flitiga och minnesstarka läsaren av denna blogg har nog snappat upp att jag gillar öl. Jag både dricker och njuter av ett brett spektrum av ölsorter och har även börjat brygga eget öl.

Det började redan när aluminiumburken infördes och systemet med returflaskor började avvecklas. Av en mängd olika kraftfulla skäl gillar jag inte aluminiumburken och har undvikit öl tappat på sådana. Problemet är att ett av de få svenska ekologiska ölen är just tappat på en sådan helvetes-burk.

Nu har jag då hittat en ekologisk öl på flaska, visserligen inte returflaska, men jag brukar diska dem och samla till mitt eget förråd av flaskor till hembryggningen. Jag samlar också vinflaskor till vinjäsning m.m. och har upptäckt att vissa etiketter enkelt bara glider av i varmt vatten medan andra sitter så in i bara den och bara kan skrapas bort med en kniv och inte blir det snyggt och trevligt på flaskan heller.

Ölflaskan hade tre sådana här etiketter och då rann det över. Jag letade upp bryggeriets hemsida och sände över följande synpunkter:

Först vill jag berömma er för att ni är en av de få svenska bryggerier som gör och saluför ekologiskt öl. Av miljö- och resursskäl är jag inte så förtjust i aluminiumburken och har därför börjat köpa er Åbro Sigill (3,5%) på glasflaska.
Här vill jag skälla på er för att ni har en sådan jobbig etikett. Jag brygger lite öl själva och samlar på mig tomflaskor, men etiketten är av den typ som är omöjlig att få av på ett enkelt och snyggt sätt. Dessutom har ni blandat plast med någon slags metallfolie (aluminium). Varför inte en enkel pappersetikett med ett klister som löser sig lätt i varmt vatten? Ta bort halsgördeln och fyll ölet på en returflaska så skulle jag vara nöjd.
MVH/Jan

Dagen efter fick jag ett svar som löd som följer:

Hej Jan!
Tack för ditt mail.
Tack för att du tycker om vår Åbro Sigill 3,5. Beklagar att du inte är nöjd med etiketten. Den kommer att vara så tillsvidare.
 
Vänliga hälsningar
AB Åbro Bryggeri Carina Johansson

Jag tyckte dock att svaret var något för lättsamt och svarade med ytterligare frågor:
Hej och tack för svar!
Men, jag är inte nöjd med ert svar och ber er fundera på följande frågor:
Gör ni några överväganden kring energi- och resursåtgång samt produktens totala miljökonsekvenser när ni bestämmer er för val av etikett och förpackning (flaska eller burk)?
Varför finns inte Åbro Sigill med pappersetikett, behändigt klister och returflaska?
Tacksam för ett mera engagerat svar.
MVH/Jan
Även detta mejl fick jag ett svar på dagen efter:

Hej Jan
Självklart tänker vi på miljön. Vi har idag ett fullt utbyggt retursystem, där både glasflaskor och burkar kan återanvändas på ett effektivt sätt. Etiketten på plastflaskan är av plast, inget alu. Anledningen till att Sigill inte har pappersetikett, beror på att det helt enkelt är snyggare med plastetiketten. //Ola

Jag var inte helt nöjd med detta svar heller, så det var dags för nästa omgång:

Hej igen!
Tack för ett mera utförligt svar. Det ser ut som om vi använder samma ord för olika saker. För mig betyder retursystem att flaskan kan återlämnas mot en pant i butiken. Flaskan hämtas sedan, tvättas och används igen. Detta system finns fortfarande kvar, tyvärr i en alldeles för liten omfattning, för glasflaskor med 33 respektive 50 cl. Det är detta system jag förespråkar.
När man lämnar in en aluminiumburk och får pant knycklas den ihop, smälts ner och blir till en burk igen. Det kallar jag för återvinning och detta är så klart bättre än att bryta fram ny aluminium i en mycket miljöförstörande och energikrävande process. Jag tycker att aluminiumburken inte ska få finnas kvar.
När man lägger en flaska i källsorteringsbehållaren kommer den att krossas, smältas om och bli en ny flaska igen. Detta är också återvinning. Det var bra att det inte fanns aluminium i flaskan. Men vad är det för specialfärg som ger en sådan glänsande metalleffekt? Att en etikett anses "snyggare" (av vem) är för mig inget tungt argument. Det går säkert att göra en "snygg" etikett av papper också och varför är då inte alla era etiketter av plast?
MVH/Jan

Svaret på detta var:

Hej
Färgerna på etiketten trycks i rena PMS färger (en färgskala).
Trevlig helg! //Ola

Det gick uppenbarligen inte att komma längre än så här och jag konstaterar att ÅBRO genom dessa två representanter varken har intresset, viljan eller kunskapen att fördjupa diskussionen.

Appendix om aluminium
En aspekt av metallen aluminium går det att ta del av hos en av mina favoritbloggar. Norrshaman skriver om det brittiska mineralbolaget Vedanta Resources som vill öppna ett jättelikt dagbrott i Nyamgiri (i den indiska delstaten Orissa) för att bryta bauxit. Det som Vedanta ser som en bauxitresurs värd två miljarder dollar är för Dongria Kondh-folket ett berg där guden Niyam Raja håller till. På bergets sluttningar odlar de sina grödor och i dess skogar samlar de bär, frukter och annat. Ett dagbrott skulle förstöra stora delar av Nyamgiri och dess skogar och utgör ett direkt och akut hot mot Dongria Kondh och deras livsstil. Bauxit används som råvara för aluminium och vid bergets fot har Vedanta byggt ett smältverk.

Jan Gustafson-Berge

Annonser