Livsmedel är ett stort och viktigt tema så jag fortsätter den här månaden också med att arbeta kring och skriva om lokala livsmedel. Under oktober kommer jag att röra mig i utkanterna av temat och publicera texter om Bär och frö, Konservering av livsmedel och Kryddor.

Päron förberedda för konserveringMjölksyrejäsning av vitkål, morot och lök

Mina målsättningar var för september och blir likaledes för oktober:

att bara handla eller konsumera lokalt (eller regionalt) producerade och distribuerade livsmedel i form av råvaror och beredda matprodukter.

att bara handla ekologiska produkter.

att visa på alternativ till den globala livsmedelsindustrins produkter.

Punkt två är lätt då vår konsumbutik är välsorterad på KRAV-märkta och andra ekologiska produkter. Undantagen från det ekologiska spåret var få under september månad. Punkt ett är svårare då det är ytterst få av de ekologiska produkterna i konsumaffären som också är lokala eller regionala. På de få platser i Linköping där det finns lokala eller regionala livsmedelsprodukter att inhandla är det då istället svårt att finna ekologiska sådana. Bondens Marknad, som tyvärr bara existerade under 8 veckor under augusti-oktober, var det bästa exemplet på en marknadsplats där de båda önskemålen kunde kombineras.

Min uteplats sommaren 2009Superlokala tomater

I min tidigare publicerade text ”TOMATEN TALAR!” konstaterade jag att det bästa alternativet till den globala dödsmedelsindustrin är att odla själv eller tillsammans med andra. Att kunna odla mat och hantera växlighet kommer att bli en avgörande kunskap för de som vill leva och överleva på ett gott sätt. Jag rekommenderar alla som inte odlar att börja genast. Låna någon grundläggande odlingshandbok, studera och förbered dig inför kommande odlingssäsong. Jag tycker själv att Lena Israelssons bok ”Handbok för köksträdgården”, W&W, (978-91-46-21595-0), är en bra, trevlig och vacker bok att starta med. Odlingsmark finns i stigande skala från fönsterbrädan, balkongen, uteplatsen, gården där du bor, din eventuella villaträdgård, på koloniträdgårdsområden, vid fritidshuset, som arrende hos någon jordbrukare eller på någon outnyttjad mark i din närhet (impediment brukar det kallas med byråkratspråk). Det finns kurser att gå och flera odlingsföreningar, med tidskrifter och lokal verksamhet, att bli medlem i.

Jan Gustafson-Berge

Annonser