Årskursens senaste träff lördagen den 26/9 var förlagd till mitt fritidshus Lövudden. Temat för dagen var konservering av livsmedel och vi passade även på att göra äpplemust av medtagna äpplen.

LÖV – en lokal valuta
Vi började dock med det andra försöket att testa en lokal valuta jag håller på att utveckla som går undet namnet LÖV. LÖV ska bli ett äkta bytesmedel som ska fungera som ett förenklande hjälpmedel när flera aktörer ska byta varor och tjänster vid ett och samma tillfälle, t.ex. vid en marknad.

Goda bytesvaror

Hembakt knäckebröd, vaxljus och honung

Alla kursdeltagarna hade med sig egenodlade råvaror eller egenförädlade produkter som kunde prissättas upp till ett värde av 120 LÖV. För enkelhetens skull anses ett LÖV motsvara en SEK. Innan bytesmarknaden startade gick vi alla omkring och diskuterade tillsammans prissättningen så att den var rimlig. Därefter bytte alla varor ägare med hjälp av LÖVEN. När allt var över hade LÖVEN tappat sin funktion och eldades upp i köksspisen. Det var faktiskt en märklig känsla att ha fått en massa varor man ville ha samtidigt som alla pengarna fanns kvar. Ett av de stora destruktiva systemfelen i vår tid är räntan och tron på att pengar kan växa och bli mer värda. Läs mer om detta hos den räntefria banken JAK.

Konservering av livsmedel är livsviktigt
Vi är alla beroende av att livsmedel konserveras för att vi ska kunna överleva. För en människa som strävar mot självförsörjning är det även nödvändigt att själva behärska de färdigheter som behövs för att det ska finnas mat under hela året. Gemensamt kom vi fram till att de olika konserveringsmetoderna antingen gick ut på att förhindra de nedbrytande mikroorganismer som får maten att ruttna, jäsa, härskna eller mögla eller att gynna positiva mikroorganismer som bevarar och förädlar våra livsmedel.

Våra gemensamma äpplen i matchande behållare Musten rinner så fint genom den nya rinnpipen

Äpplemustning
Kursdeltagarna delades upp i två grupper varav den ena mustade äpplen och den andra arbetade med mjölksyrejäsning. Den lilla mustfabriken hade satts upp vid eldstaden utomhus och i mitten tronade den stora grytan med kokande vatten som användes för att rengöra utrustningen. En nybyggd och förbättrad fruktpress fanns på plats och äpplena kunde också krossas med en förbättrad version av äppelkrossen. Det finns mer skrivet om äpplemust under kategorin Självförsörjning på denna blogg.

Färdigsilad must och silanläggningenStartkultur från Tistelvinds surkål tillförs vår blandning

Mjölksyrejäsning
Inne i huset strimlades och finhackades vitkål, gul lök och morot. Detta blandades med kummin, enbär, filmjölksvassla och 1,5 viktprocent havssalt. Allt stöttes tills massan började safta sig och då packades den på rena glasburkar. Det ska finnas vätska över massan. Glasburken ska sedan stå i 3-4 dagar i 23-25 grader så att mjölksyrejäsningen kommer igång. Därefter förvaras burken i cirka 18 grader 3-4 veckor innan den är färdig för att äta. Den färdiga produkten förvaras mörkt och kylskåpssvalt för längre hållbarhet.

Alla kan vara med

Ingefärapäron
Till middag åt vi en rejäl knytkalas-buffé och efter kaffet/teet bytte grupperna verksamhet där den ena gruppen fortsatte mustningen och den andra gjorde ingefärapäron. På Lövudden finns två sorters spaljerade päron varav den ena sorten var perfekt mogen för att läggas in i ingefärakryddad sockerlag. Ett fyrtiotal fina päron plockades ner, sköljdes, skalades, urkärnades och delades i halvor. Sockerlagen koktes samman tillsammans med päronen i 5-10 minuter. Päronhalvorna fördelades på kokta glasburkar med hjälp av hålslev, lagen fick ett uppkok, skummades och hälldes het i burkarna, nästan ända upp till kanten. Locken skruvades på hårt och burkarna vändes upp och ner att svalna.

Kokta burkar får rinna av på en ren handduk

KökskaosMånga aktiviteter pågår samtidigt

Klockan hann bli sent innan vi var färdiga och drygt hälften av gruppen packade samman sina saker, bytesvaror, mustflaskor och burkar med konserverade livsmedel för att bege sig hemåt i mörkningen. Några stannade kvar för att städa, diska och samtala tills det blev dags för den sköna sömnen. Ute var det tyst, mörkt och en fantastisk stjärnhimmel utklassade all världens dokusåpor.

Jan Gustafson-Berge