En av mina tre målsättningar för septembers månads köpstoppstema ”lokala livsmedel” är att visa på alternativ till den globala livsmedelsindustrins produkter. Jag tänker göra detta genom att använda tomaten som ett talande exempel. Tomaten är mycket mera mångskiftande än vad som kommer till uttryck bland de vanliga butikernas grönsaksdiskar. Du kan lära dig mer om denna ”fruktgrönsak” i FOBO:s odlingshandbok eller varför inte gå med i Tomatklubben för att enkelt och billigt få ta del av tomatens mångfald av färg, form och smak.

Superlokala tomater

Konsumbutik
September månad borde vara en bra tid för att hitta svenskodlade tomater i grönsaksdiskarna. Jag började med ett besök i den konsumbutik där jag handlar i vanliga fall. Förutom som färska finns tomater som konserverade på plåtburk och i folierad kartong, som torkade och inlagda i olja eller ättika, som enbart torkade, som ketchup och puré samt som del i tomat/chili-såser. Dessa produkter berörs dock inte av min aktuella undersökning. En titt på tomaternas ursprung i dessa produkter stavades inte Sverige utan Grekland och Italien. Bland de färska tomaterna stavades härkomsten för det mesta Holland och Spanien. Ett alternativ var ”konventionellt” odlade i Sverige och det fanns två ekologiska alternativ som båda var från Spanien. Jag köpte inga tomater alls denna gång eftersom jag har bättre alternativ att tillgå. För den som har tittat på någon av filmerna ”Vårt dagliga bröd” eller ”We feed the world” och sett hur konventionella tomater odlas i Spanien och under vilka förhållanden arbetarna lever, så är sådana tomater inget alternativ, hur ”billiga” de än är!

Färska tomater:
Bifftomater, lösvikt, 26.90 från Holland.
Tomater Änglamark (eko), i plasttråg, 53.80 från Spanien.
Tomater cocktail, lösvikt på kvist, 69.00 från Holland.
Tomatmix (2 sorter) cocktail, plasttråg, 89.67 från Spanien.
Tomater, lösvikt på kvist, 19.90 från Spanien.
Tomater gula, lösvikt, 22.90 från icke angivet land.
Tomater röda, lösvikt, 26.90 från Sverige.
Baby plommontomater, i plasttråg, 79.60 från Spanien.
Röda cocktailtomater, i plasttråg, 51.60 från Spanien/Holland.
Cocktailtomater Änglamark (eko), i plasttråg, 79.60 från Spanien.

Torghandel
Nästa besök gjordes på Stora torget och Trädgårdstorget i Linköping. Torghandeln i staden imponerar verkligen inte men några kämpar finns fortfarande kvar. Namnet på det ena torget kanske skvallrar lite om att det varit bättre förr. Det fanns också en riktig saluhall för cirka 25-30 år sedan, som först (enligt mina äldre vänner) blev en slags sunkig galleria och nu fungerar som kommunens fina konsthall Passagen för nutida konst.

En skugga faller över ett döende torgDet enda riktiga grönsaksståndet

Trädgårdstorget har avlägsnat sig långt bort från att kallas trädgård och där fanns inga lokala livsmedel. På Stora torget pratade jag med en kvinnlig torghandlare som hållt på i 9 år. Hon köper in och säljer grönsaker och frukt från den närmaste regionen med hjälp av ett eget kontaktnät. Heder åt denna kvinna. Jag köpte lingon från Värmland för att säkert få mina lingonburkar även år. För övrigt fanns två mindre tillfälliga torgstånd med säsongens bär, svamp samt lite frukt och grönsaker.

Tomater från Rökinge Gård i Vreta KlosterVärmländska lingon

Bondens Marknad
Lördagen den 19/9 var jag på Bondens Marknad för att eventuellt kunna köpa vitlök till utsäde och ättiksgurkor för inläggning på glasburk. Vitlöken ordnade sig men ättiksgurkorna lyste med sin frånvaro. Sedan några år tillbaka anordnas ”Bondens Marknad” på 16 platser i Sverige. Syftet är att erbjuda lokala och regionala livsmedel samt skapa direktkontakt mellan producenter och konsumenter. I det här sammanhanget definieras närproducerat som så att producenterna finns inom en radie på 25 mil från marknadsplatsen. Bondens Marknad ingår nu i det större sammanhanget som kallas ”Regional Matkultur”.

Morgonpigga torghandlareEtt urval tomater från Motala

Här på borggården i Linköping fanns det tomater och frågan är varför dessa tomater inte kan finnas i de vanliga matbutikerna? Svaret ligger nog delvis i det centraliserade system för beställningar och leveranser som styr de olika butikernas varusortiment och delvis att den ekonomiska lönsamheten för producenten sjunker ju fler led som finns mellan producent och konsument. Bondens marknad finns tyvärr bara 8 lördagar under augusti till september. Tänk om dessa marknader kunde kombineras med saluhallar under resten av året!

Naturcentrum
S
amma morgon hann jag också med att deltaga i Trädgårdsföreningens Höstmarknad vid Naturcentrum. Naturcentrum är ett trevligt ställe där jag odlar med min Årskurs tillsammans med FOBO (Föreningen för organisk-biologisk odling). Naturcentrum drivs av Calluna på uppdrag av Linköpings kommun och där finns visningsträdgårdar med äldre köksväxter, rödlistade arter i Östergötland, rosor, örtagård, växthus och äppleträd. Man bedriver naturpedagogisk undervisning och ett större antal föreningar inom områdena natur, miljö, odling och friluftsliv har sina möteslokaler på Naturcentrum.
Under odlingssäsongen finns ett bord där det går att köpa nyskördade grönsaker.

En skugga faller över ett döende torgFrån Naturcentrums odlingar

Egen tomatodling
Den mest lokala tomaten odlar jag själv på min uteplats där jag bor. Dessa tomater finns cirka 5 meter bort från min altandörr. Tomaterna odlas mot en södervägg i återbrukade plasthinkar från containers och soprum som jag fyller med förmultnade löv och kompost från två olika komposter som finns i bostadsområdet. Jag ”marktäcker” i hinkarna med gräs från områdets gräsmattor. Stödpinnarna består av återbrukat virke. Eftersom husen är byggda på ett så dumt sätt att regnvattnet inte kan samlas upp måste jag vattna med vatten från kommunens vattentäkt. Regnvattnet leds nämligen i plastslangar från taket och sedan inuti husen direkt ner till dagvattenavloppen!

Lokal odling av Rosentomat Ingredienser till min chilisås

Det var uppenbarligen ett toppenår för tomater i år för de har givit en finfin skörd med ganska lite skötsel. Jag har haft fyra plantor av en hög tomat (Moneymaker) och sju plantor av en körsbärstomat (Cheerio). Jag valde att inte tjuva plantorna så mycket och det gav ett bra resultat. Jag satte ut plantorna så tidigt jag vågade och vi har kunnat äta färska tomater när vi velat och kunnat lyxa till oss med rena tomatsallader bestående av bara klyftade tomater och dressing. Skörden har blivit så stor att jag blev ”tvungen” att lära mig att göra chilisås av vilket det blivit 8 liter. På internet hittade jag varierande recept som jag arbetat samman till ett som passar för mina, och förhoppningsvis dina, förhållanden. Som vanligt när jag lagar mat är allt cirka, styrt av kompromisser, experimenterande och ”man tager vad man haver”. Du kan ta bort och lägga till efter egen smak och egna resurser.

Cirka 2 kg tomater (av varierande mognadsgrad), 2 äpplen, 2 små rosenkvitten (Nordens citron), 2-3 gula lökar, chilifrukter, paprika, 5-10 vitlöksklyftor, cirka 1 dl ättika (24%), vatten eller äpplemust, ringblomma, 1-2 msk havssalt, örtsalt, malen svartpeppar, en msk krossade senapsfrön eller senap, 1-2 tsk mald ingefära och cirka 1 dl av något sött (strösocker, farinsocker eller honung).

Tvätta, rensa, skala och finhacka alla grönsaker och frukter. Häll allt i en gryta med vatten eller must och ättika i. Låt sakta koka upp under omrörning och låt stillsamt puttra under lock i en kvart. Tillsätt alla kryddor och smaka av med det söta så att du får önskad balans mellan syrligt, starkt och sött. Låt småkoka 5-10 minuter. När du började hackningen satte du också på en stor gryta med vatten i vilken du placerade de glasburkar och lock som behövs. När glasburkar och lock kokat i 5-10 minuter placerar du dem upp och ner på en ren handduk på köksbordet. Använd en sylttratt (gör du enklast genom att skära av en plastflaska med vid öppning) när du fyller den heta chilisåsen på burkarna upp till en centimeter från kanten. Sätt på locket hårt och vänd burkarna upp och ner för att svalna. Förvara mörkt och svalt.

Exempel på olika sorters tomater

Tomatens slutord
Tomaten har talat och summa summarum blev att det åtminstone under odlingssäsongen går att köpa lokalt/regionalt odlade tomater på några ställen i Linköping. Det bästa alternativet är helt klart att odla själv. Tomaten säger också att vi måste vänja oss av med att äta färska tomater året om. Inriktningen får bli mera årstidsbaserad matkonsumtion och att utveckla konserveringsmetoder för att spara på överskottet.

Jan Gustafson-Berge

Annonser