September månads tema handlar om livsmedel och då särskilt frågor som rör lokalt producerade och distribuerade sådana. Tidigare har jag inom området livsmedel behandlat mjöl, bröd och drycker så detta tas inte upp under denna månad. Jag har medvetet valt september eftersom det är en av de månader då det är enklast att få tag på lokala livsmedel i Linköping där jag bor. Detta minskar visserligen utmaningen för mig men ger också möjlighet att visa på hur de alternativ ser ut som kan få den destruktiva och globaliserade livsmedelsindustrin att falla sönder och samman.

Lokalt producerad lök

För inte alltför länge sedan producerades den största delen av våra livsmedel mycket lokalt på den egna gården samt  lokalt eller regionalt i närheten av där människor bodde i byar och städer. Idag är stora delar av våra livsmedel producerade och distribuerade kors och tvärs på en global marknad. Fisk kan fångas i ett nordligt vatten, frysas och sedan transporteras till Kina för att packas och sedan skickas till butiker i Sverige. Blåbär från Sverige exporteras till Japan och blåbär från Polen körs till norra sverige, samtidigt som tonvis med blåbär förblir oplockade i de svenska skogarna. Äpplen faller till marken i villaträdgårdar landet runt, samlas ihop som avfall och körs iväg i svarta plastsäckar. Samtidigt handlar (samma villaägare?) äpplen från andra sidan jordklotet i livsmedelsaffären.

Exemplen kan mångfaldigas och en titt i ditt eget skafferi eller i den butik där du brukar handla visar ganska snart att de flesta råvaror och matprodukter har ett sammelsurium av global härkomst. Din frukost har färdats många mil innan den hamnade på ditt köksbord. Även inom landet är livsmedelssektorn så centraliserad att inhemska råvaror transporteras fram och tillbaka mellan odlare, kvarnar, bagerier, fabriker, grossister, varulager och butiker.

Någonting är riktigt sjukt med detta system. Vi får kanske billig skitmat där kostnaden (som inte syns på prislappen) ligger i en förstörd miljö, kvalitativt sämre mat och ohälsosamma arbets- och levnadsförhållanden för inblandade djur och arbetare.

Mina målsättningar för september blir:

att bara handla eller konsumera lokalt (eller regionalt) producerade och distribuerade livsmedel i form av råvaror och beredda matprodukter.

att bara handla ekologiska produkter.

att visa på alternativ till den globala livsmedelsindustrins produkter.

Jan Gustafson-Berge

Annonser