Lördagen den 25/7 träffades årskursen uppe i Magistratshagen som finns i Linköping. Träffens tema var egentligen lieslåtter, byggnadsvård och ekologiskt byggande. Vår sakkunnige kring ämnet byggnadsvård hade dock hastigt fått resa till Stockholm för att vara barnvakt åt sin dotters barn eftersom det var ett nytt barn på väg ut till världen. Så programmet fick skrivas om.

Paus i slåtterarbetet med gott om matMathias i berättartagen

Vi började med en historisk överblick om ängsbrukets framväxt för att gå vidare med att studera de redskap som används för lieslåtter, fagning och lövtäkt. Därefter var det dags för praktiskt arbete då liarna liade och räfsorna räfsade. På plats fanns också Mathias och Susanne Stern som driver det egna företaget Vånga Hästkraft. Med sig hade de en slåttermaskin, två Nordsvenska brukshästar och ett föl. Här fanns ett utmärkt tillfälle för de som var intresserade av brukshästar inom området landskapsvård att få initierad information.

Exempel på redskap: liar, räfsor och lövskärorLieslipning i fält

Efter lunchen gick vi till Stolplyckans kollektivhus och fortsatte arbetet i deras snickerilokal. Istället för byggnadsvård blev det verktygsvård, i form av slipning av eggverktyg. I vårt vardagsliv finns det många redskap, verktyg och maskindelar som har vassa eggar. Genom att kunna slipa dem själva kan arbetet underlättas och ge ett bättre slutresultat samt pengar, resurser och miljö sparas.

Lieslipning är svårt och tålamodskrävandeJordgrävarkniven blir vass igen

Deltagarna fick lära sig om hur olika sorters eggar ser ut och vad de är bra till samt hur de kan slipas, brynas eller filas till skärpa igen. Sen blev det full fart i verkstaden med slipning eller filning av knivar, lieblad, yxor, saxar och machetes.

Träffen avslutades hemma hos Jan vid hans lilla trevliga uteplats. Där gavs en kortfattad introduktion till vad ekologiskt byggande kan innebära. Deltagarna redovisade också en hemuppgift som gick ut på att rita och designa en friggebod på 15 kvadratmeter som skulle konstrueras med principer för ekologiskt byggande i åtanke.

Jan Gustafson-Berge