Köket är en plats av extraordinär betydelse för en köpstoppare med självförsörjning som strategi. Ytligt sett skulle det prylsnålaste vara att äta eller köpa färdig mat på olika typer av matställen och på sin höjd ha utrustning och livsmedel hemma endast för frukost och fikastunder. Ett stilla skrapande på ytan av denna hypotes avslöjar dock snabbt att det blir ett köpande av förpackningsmaterial och ett överlåtande av prylkonsumtionen på andra. Det blir absolut också dyrt i längden och kanske även ett begränsande av livsupplevelser, asocialt och tråkigt.

För att kunna laga bra mat (hälsosam, miljöskonsam och vacker) från råvaror, bereda och konservera livsmedel krävs en hel del utrustning. Satsa på kvalité så blir de flesta inköpen till livslånga engångsköp. Min gjutjärnsgryta med järnlock köpte jag för 30 år sedan och den är finare nu än då efter många gångers användning. Lär dig att slipa knivar så kan du ha dina kvalitétsknivar med dig hela livet. Det finns också bra begagnad köksutrustning, för den som vet hur sådan ska se ut, att köpa billigt på loppisar av allehanda slag. Just nu fungerar inte köket som en motor för konsumtion hos mig. Vi har allt vi behöver när det gäller inredning och utrustning och eventuella inköp kan enbart bli aktuellt när något går sönder och måste ersättas.

Jag ingår i en familj som för tills ganska nyligen bestod av fem personer. Jag tillbringar mycket tid i köksregionen och tycker det är roligt att bereda, laga och konservera livsmedel. Det är också praktiskt att ha lite extra av framförallt glas, bestick och köksporslin för att kunna spara på disktillfällena och för att vänner på besök inte ska behöva ha med egna tallrikar osv. Vid större sammankomster brukar vi låna av grannarna.

Det finns alltså en hel del i köksskåpen och nästan allt kommer till användning under en årscykel. Vissa saker dagligen och vissa en gång om året, t.ex. vid pepparkaksbaket. Jag rensar regelbundet i köksskåpen eftersom vi har få förvaringsutrymmen och jag inte tycker om att saker bara dräller i skåpen utan att komma till användning. Det fanns därför inte så mycket att rensa ut just nu, men något blev det ändå. Jag har nu systematiskt gått igenom allt som finns i köksregionen och samtidigt passat på att rensa ut, städa i skåpen och laga sådant som var trasigt.

De utrensade längst till höger

Bestick och köksredskap
När grannarna fått tillbaka sina bestick efter vårt gemensamma studentfirande fanns det 12 matknivar, 15 gafflar, 16 matskedar, 4 dessertskedar och 12 teskedar i sortimentet. Tre gafflar och fyra matskedar rensades bort. En del köksredskap används dagligen, en del har flera olika användningsområden och några är specialredskap som kanske bara kommer till bruk vid enstaka tillfällen under ett årsvarv. Köksredskapen ses på bilderna och det var bara några få saker som rensades ut, nämligen en packe plastsugrör, några grillspett, en tesilskopp och en kryddkvarn.

Redskapsinstallation Bara bra grejer

Glas och muggar
Ibland har jag lockats av tanken på ett välfyllt skåp med glasdörrar med mängder av glas som passar till olika sorters drycker. Jag har i omgångar börjat köpa på mig från loppisar men tröttnat ganska fort. Nu går jag åt andra hållet, rensar och behåller glas som kan användas till flera olika sorters drycker och framförallt de drycker som vi verkligen dricker. Inventeringen visade upp 3 blårandiga dricksglas, 8 mindre dricksglas, 4 stora rödvinsglas, 4 vinglas med gravyr, 2 vinglas från glasbruket i Skruf, 1 grönt vinglas, 3 rutmönstergraverade vinglas, 3 likörglas och 4 vinbägare i metall. Av detta utrensades de glas och muggar som ses på bilden nedan till höger.

Glas och muggar till beskådande Vi fick inte vara med längre

På muggfronten återfanns 10 keramikmuggar, 5 kinamuggar utan handtag, 4 kaffekoppar med fat (minne från min farmor) samt 5 mindre muggar av porslin utan handtag. Jag sade adjö till kinamuggarna.

Tallrikar, skålar och övrigt köksporslin m.m.
I skåpen fanns 21 mattallrikar av tre olika sorter, 8 djupa tallrikar av tre sorter, 18 mindre matskålar och uppläggningsskålar av flera olika modeller, 3 stora skålar, en kaffetratt av porslin (Melitta 102), 5 udda äggkoppar, 3 kannor/bringare, 4 uppläggningsfat samt 5 korgar. Av detta ansågs äggkopparna inte tjäna någon som helst funktion i vårt hushåll.

Tallrikar och skålar av olika slag Lite övrigt köksporslin

Matlagningskärl
I mitten på bilden (nedan till vänster) tronar 5 rostfria grytor upp sig. De rymmer från 3 dl. till 8 liter och har alla sina optimala användningsområden. De fyra största har också tillhörande lock som inte fick vara med på bilden. Grupperade runtom finns ett stekjärn som min hustru fört till boet, en wokpanna, min 30-åriga gjutjärnsgryta, en lergryta och ett fondue-set i gjutjärn. Lergrytans ankomst för två år sedan gjorde att jag kunde få bort det sista användningsområdet för aluminiumfolie i vårt kök, som var som svepning till julskinkan. Nu får skinkan ligga i lergrytan tills den är klar och då tar jag bort locket, ger skinkan sin smörjning för griljering innan den åker in igen för att få färg. Lergrytan är också bra till bröd, stek, kyckling och fisk.

Kok- och stekutrustning Den sista uppställningen för en trött fotograf

Övrig köksutrustning
På bilden ovan till höger syns lite diverse saker. Två rostfria bunkar har sällskap av en apparat för kolsyrning av dricksvatten. En gammal överlevartermos med inre glaskanna och tre mindre i rostfritt stål. Tre matboxar, två ugnsformar i rostfritt stål, två pajformar i keramik, en ugnsform med löstagbar botten och två brödformar. En handvevad rivkvarn, en brödkavel, samt formar för mandelmusslor och pepparkakor.

Våra två tekannor var inbegripna i en diskussion om vilket te som var bäst för hälsan och hade därför inte tid att vara med på fotograferingen. Dessutom finns i köket tio stycken plåtburkar som har olika funktioner över året. De kan periodvis innehålla mjöl, förråd av torkade örter eller kakor till större fester och julfirande. Ett hundratal glasburkar av allehanda storlek härbärgerar kryddor, torkade livsmedel och teblandningar. Våra kökstextilier består av en tehuva, 2 par grytlappar, hemstickade torktrasor och ett dussintal kökshanddukar. Inget av allt uppräknat sorterades ut, däremot fick två matboxar och en liten termos åka med ut till fritidshuset.

Jan Gustafson-Berge

Annonser