Månadens tema behandlar köket som fysiskt rum med den inredning och utrustning som jag använder för hantering och beredning av livsmedel och mat. Konsumtionssamhället med sin ideologi (konsumismen) kan illvilligt och pedagogiskt ses som en aggressiv erövringsarmé som lägger område efter område under sin makt. Även köket har blivit en sådan erövrad plats. Förr bytte man kanske tillfälligt ut de vanliga köksgardinerna mot särskilda julgardiner och skåpsluckorna kunde målas i en annan kulör någon gång. Nu går det årstidsbaserade trender bland köksmaskiner och köksinredning och reklamen utbrister: ”Nytt kök till jul!”. I de glättiga tidskrifterna ses kök stora som hela lägenheter med utrustning för 100 000-tals kronor, där de stressade människorna ska öppna lite burkar till helgen och värma färdigmat i mikron. Rejäla kökssnickerier med lång livslängd har ersatts med skitkök baserade på folierad eller fanerad spånplatta/mdf-board med kort livslängd. Hela och funktionella köksinredningar kastas vid renoveringar (”hjulen måste snurra” och ”vi ska konsumera oss ur krisen”) genom fönsteröppningar ner i stora containrar och ersätts med skräp. Men lyckan och det perfekta livet visar sig ändå inte. Istället får vi huvudvärk och allergier av alla kemikalier som utdunstar från de moderna materialen och på köpet resursslöseri, miljöförstöring och högre hyror.

Köksinredning och köksutrustning
KÖKET i det här temat består av två huvuddelar. Den första delen är köksinredning och hit räknas sådant som själva rummet, belysning, bänkar, skåp, hyllor, skafferi, bord och stolar samt ”fasta” apparater såsom spis, fläkt, diskmaskin, kylskåp och frys. Den andra delen är köksutrustning som består av elektriska apparater samt köksredskap och annan utrustning som behövs för olika former av mathantering och beredning.

Nuvarande utomhuskök Värme och trivsel i köket

Jag har tre kök i mitt nuvarande liv. Dels ett där jag bor, i kollektivhuset Stolplyckan i Linköping, ett gigantiskt fuskbygge som under 25 år fått byggas om i flera omgångar på grund av förekomst av giftiga ämnen (flytspackel) och mögel i väggarna. Köksinredningen är av modell ”värsta billiga skräpköket” och består av vitfolierad spånplatta. Efter senaste renoveringen bytte vi köksluckor (s.k. tillval) då de gamla luckorna var helt slut. De nya luckorna syns på bilden och är snäppet bättre men är ett uttryck för kvalificerat bedrägeri. Det som för ett otränat öga ser ut som träluckor (rödaktig al) är i själva verket ett fotografi av alfanér som limmats på skivor, lackats och kantats med plastlister. Det finns inget ordentligt skafferi och arbetsytorna är minimala, verkligen inget självförsörjningskök. De allra flesta i huset bygger därför till köket med egna arbetsbänkar och förvaringsutrymmen. Just nu har jag hyllplan i fönstret till vänster och tre egentillverkade krydd- och örtskåp mot en pelare till höger. Köksbordet får fungera som arbetsbord för matberedning, bakning och olika hantverksarbeten.

Det stängda köket Det öppna köket

Mina två andra kök finns vid mitt fritidshus Lövudden. I bostadhuset finns en rejäl köksinredning med stomme av trä och skåpluckor med trästomme på vilken masonitskivor är limmade. Där finns rejält med utrymme i skåp och lådor. Åt norr finns under trappan upp till övervåningen ett ventilerat kallskafferi och i trädgården finns en jordkällare som alternativ till kylskåpet. Utomhus finns det enklaste köket i form av en öppen eldstad med ett galler.

Kökskaos 

Under månaden kommer jag att arbeta med följande uppgifter:

1. Jag ska fundera över om köket och aktiviteterna där är en motor för konsumtion för mig. Vilka saker är det i så fall jag brukar köpa. Vad kan lämpligen köpas begagnat eller tillverkas med egna händer. Kanske jag också gör studiebesök i några affärer som säljer utrustning och inredning för kök.

2. Jag ska ta fram alla lösa elektriska maskiner och apparater jag har i mitt kök och göra en förteckning över dem. Vilka av dessa använder jag ofta eller sällan och till vad. Skulle någon av dem kunna rensas bort eller ersättas med ett handredskap.

3. Jag ska gå igenom allt jag har i mitt kök (ej matvaror). Vad av detta använder jag aldrig och vad kan jag därmed sortera bort. Jag ska göra en lista på det som sorteras bort. Kan jag sälja det som rensas bort och investera pengarna i köksutrustning som på längre sikt skulle öka min självförsörjning och därmed minska min konsumtion.

Jan Gustafson-Berge

Annonser