Under de två senaste helgerna har jag fått smaka på vårens ankomst till Lövudden. Söndagen den första helgen körde vi ut ytterligare ett lass med saker. Vi monterade upp nymålade bokhyllor och placerade ut alla de böcker vi kört ut vid ett tidigare tillfälle. Huset städades inför kommande vistelse under påskhelgen. Vi flyttade trädgårdsredskap och annan odlingsutrustning till vedboden där de hängdes upp eller ställdes mot en vägg. Jag hann också klippa klart ett fruktträd samt gräva lite i odlingslandet.

Sortering av litteratur Ärt- och bönlandet växer fram

Under påskhelgen skulle hela familjen vara samlad och jag åkte ut två dagar innan för att värma upp huset, rengöra utedasset och fortsätta arbeta med odling och annat trädgårdsarbete. Vädret var fantastiskt med blå himmel och värmande sol under dagarna, en gnistrande stjärnhimmel, fullmåne och nära noll under nätterna.

Nysådd i odlingslåda De sådda fröna och trädgårdens planering

 

Vitlöken skådar vårljuset

Jag började med det tyngsta arbetet, nämligen att köra fyra lass med sand till den sista odlingslådan. Ytlagret blandades med kompost och sedan sådde jag en rad vardera med dill, plocksallat, senapskål (rucola) och majrova samt rädisa mellan dessa rader. I en av de andra odlingslådorna hade vitlöken börjat tittat upp genom det täckande grästäcket.

Hasselbusken i obeskuret skick Början på ett flätat staket

Det behövdes material till ett flätat staket och en hasselbuske på tomten skulle beskäras, så varför inte kombinera dessa behov. Först sågades de hasselgrenar bort som stack ut åt sidorna och ner mot marken. Därefter tog jag bort några av de äldre stammarna och gallrade ur lite där det var tätt med stammar. Hasseln riktigt lyste upp av tacksamhet av att någon med varsam hand visade den lite omsorg.

Hasselslanor till flätning Ett flätat staket

De tjockaste och rakaste stammarna fick fungera som staketstolpar och med spett och slägga sattes de fast i marken med cirka 50 cm. mellanrum. Därefter flätades hasselgrenarna och några tidigare framtagna syrengrenar mellan stolparna. Det var lite pyssel med att välja ut rätt grenar som kunde flätas på de olika platserna i staketet, men det var ändå mycket enklare än jag hade föreställt mig och dessutom ett roligt arbete. Fint och stadigt blev det också. Staketet ska framöver bli lite längre och ingå i en kedja av olika sorters staket som ska omgärda och skydda min odling från djur. Just denna del av staketet är placerat åt norr och ska också skydda mot kalla vindar från sjön. På insidan av staketet där solen lyser blir det lite extra varmt och då skapas en plats där värmekrävande växter som tomat, squash, pumpa och gurka kan trivas.

Andra dagen började jag med det tråkigaste arbetet som var att rensa utedasset på förra ägarnas ”inredningsdetaljer” i form av snäckskal, affischer, tygdekorationer m.m. och sedan skrubba allt med varmt såpvatten. Utedassets nuvarande utseende och funktion får duga så länge. Ganska snart ska det byggas om med urinseparation och kompostering i sluten behållare.

Grästorven skalas av i mindre bitar

Då och då fortsatte grävandet av ny odlingsmark. Grästorven skalas av och placeras på hög för något kommande behov. Jorden grävs och vänds ett spadtag djupt samtidigt som rötter och stenar sorteras bort. Det är ett tungt arbete och den här helgen hann jag gräva upp land där märgärtor såddes.

Utrustning för grindbygge En enkel grind ner mot sjön

Vägen ner till sjön börjar med ett hopp över taggtrådsstängsel, som finns där för att hindra bondens kor att ta sig in på vår tomt. Jag tyckte nog att en grind skulle passa bättre där. Efter en stunds botaniserande bland virkeshögarna hittade jag två stolpar, enestörar och andra runda pinnar. Stolparna slogs ner ganska djupt i marken och en enkel grind spikades samman. Två gångjärn och en låsögla av metall fyndades i snickarboden. Det blev en bra grind som inbjuder till vandring ner mot sjön.

En björkgren hängde ner över ena stolpen när den skulle slås ner med slägga och jag klippte bort halva grenen. Plötsligt började det droppa i huvudet och jag tittade upp mot björkens topp. Var satt fågeln som bajsade i mitt huvud? Sakta gick det upp för mig att en teoretisk kunskap av en tillfällighet hade omsatts i praktisk kunskap. Det var björksav som droppade från den avskurna grenen. Jag klippte av några grenar till som ändå skulle beskäras senare och hämtade några plastflaskor. Dessa fästes med viss möda p&ar
ing; grenarna med ståltråd och på ett halvt dygn hade jag fått 5 liter björksav att dricka.

Flaska fylls med vårfrisk björksav

Mina tre vuxna barn och en kompis till dem hade som uppdrag att räfsa bort alla löv som fanns i drivor på tomten. Löven placerades på de avlånga odlingsbäddarna och när de var fulla lades resten i en stor lövkompost att ta av efterhand. Lördagskvällen avslutades utomhus med grillning och en solnedgång på bredskärm.

Mat och dryck till kvällsgrillningen

Grannen som vi delar brunnen med kom på söndagen och vi började arbetet med att tömma ur det gamla vattnet och rensa brunnen från bottenslam och skräp. Vattenpump och hydrofor förbereddes på det mödosamma arbetet att pumpa upp vatten till grannens hus som ligger en bra bit från brunnen.

Vi hade det bra på Lövudden och ingen ville så gärna åka hem, men det gjorde vi ändå.

Jan Gustafson-Berge

Annonser