Stickat konstverk

Jag har gjort några tappra och ganska misslyckade försök att sticka tidigare under min levnad. Första gången var i mellanstadiet under textilslöjden där jag åstadkom en polkagrisrandig halsduk. Andra gången var kring 25-års åldern då jag inspirerad av min kvinnliga livskamrat stickade en hyfsad kofta. Garnet var dock av det stickiga slaget som kliade och skavde på halsen och den vred sig som den själva ville, så den blev inte så skön som jag hade hoppats. Hittills har jag sedan levt på min hustrus flitiga och proffesionella stickande. Kring juletid förra året blev jag åter inspirerad, fast då av mina besökande barn (i vuxen ålder) som fick mig att sticka ikapp.

Vilken härligt snurrig apparat Tappa inga maskor på vägen

Vis av erfarenhet valde jag nu den enkla och räta vägen. Mitt stickmål blev en filt att ha på Lövudden. Den byggs upp av enbart räta maskor där varven stickas fram och tillbaka på en rundsticka. Jag stickar den i tre långa remsor som sedan ska sys samman. Varje remsa är 190 cm. lång och 80 maskor bred. Det går 16 varv per decimeter. Sammanlagt kommer det att finnas cirka 73000 maskor i denna filt. Det går sig kanske an att kalla min teknik för ”trasmatte-stickning”?

Ett urval från garnförrådet Ett av min hustrus ofärdiga mästerverk

För att passa i mitt köpstopp är målet också att inte köpa något nytt garn till denna filt. Hittills har jag klarat råvaruförsörjningen genom att jag fått några nystan i present. Efter att ha städat bland min hustrus ganska många påsar och lådor med diverse garn fick jag fram ett antal nystan och härvor av ullgarn som passade. Jag har också repat upp en halvfärdig tröja samt fyndat lite stickit och strävt garn från Återbruket i mitt bostadsområde.

Första remsan nästan klar Två remsor nästan klara

Att sticka på detta enkla vis har visat sig vara både en avkopplande och påkopplande verksamhet. Det är mycket trevligt och vilsamt att krypa upp i soffhörnet och sticka några varv då och då. Samtidigt som det skapar ett lugn, inträder jag ofta i ett nytt och kreativt medvetandetillstånd. Tankarna börjar vandra omkring lite som de själva vill. Resultatet har blivit en massa användbara uppslag till köpstoppet, Lövudden, min kursverksamhet, mitt lärarjobb och till livet i allmänhet. Varje maska representerar en tanke, så det kan bli en pratig och ganska allmänbildad filt.

Nästa filt ska bli skapad i gröna nyanser.

Jan Gustafson-Berge

Annonser