Att baka kakor kanske inte tillhör den viktigaste aktiviteten för en köpstoppare. Sedan flera år tillbaka köper jag nästan aldrig kakor, bakverk eller godis. Undantag existerar kring jul, när jag är bjuden på festligheter och i form av mörk choklad. Ibland tycker jag ändå det är passande med något gott till kaffe eller te och då är det ett litet steg på vägen att baka själv. Det är då möjligt att välja bort onödiga och hälsofarliga ingredienser, minska sockermängden, spara pengar och sänka åtminstone en liten del av av det industriella slagskeppet.

Jag har alltid gillat lite mera torra kakor, exempelvis bondkakor, havrekakor och nötkakor. Eftersom jag delvis är inspirerad av paleolitisk kosthållning passar det bra med nötkakor. Jag tittade på alla recept som fanns i de böcker jag hade tillgängliga. Där fanns flera recept som jag tyckte krånglade till det och innehöll onödigheter. Jag destillerade fram ett urrecept som faktiskt är strikt paleolitiskt, åtminstone vad gäller ingredienserna.

Ett gott resultat

Nötkakor (cirka 25 stycken)
200 g. hasselnötter, 2 ägg och 0,5-1 dl. ”sött”. Det söta kan vara honung, strösocker, farinsocker eller rörsocker.
Generellt sett innehåller alla sockrade livsmedel för mycket socker. Första steget är att minska sockermängden med hälften och sedan pröva sig fram till var den egna ”sockergränsen” finns. Smaksinnet vänjer sig också efterhand och det som upplevdes som lite sött kommer snart att upplevas som mycket sött.

De tre grundingredienserna kan sedan kompletteras efter humör och vad som finns hemma. I min senaste sats hade jag också i lite kokosflingor, pumpafrön och solrosfrön med en sammanlagd cirkavolym på 1 dl. Jag klickade också i två matskedar av min hemmagjorda citrusfrukt-marmelad.

Allt blandas i en skål. Forma sedan bollar av ”köttbulle-storlek” och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Platta till bollarna med en gaffel. Placeras i mitten av en ugn som är på 180 grader i 12-15 minuter. Jag tycker om när nötkakorna har fått en färgad skorpa så att de blir lite hårda utanpå och mjukare inuti.

Jan Gustafson-Berge

Annonser