Det ena ger det andra. Först slutade jag att köpa industritillverkade bröd. Nu riktar jag mitt intresse mot det mjöl jag köper till mitt hemmabakade bröd. Jag har genomfört en liten undersökning av vilka lokalt producerade och distribuerade mjölprodukter det finns i några livsmedelsbutiker i Linköping. Här nedan listar jag det totala mjölsortiment som fanns i de olika butikerna vid undersökningstillfället.

ICA nära, Djurgårdsgatan:
Kungsörnen, Finax (brödmix och Dinkel)), AXA/Lantmännen (Kornkammaren) och I ”love” eco (ICA:s ekologiska varumärke).

Hemköp Lucullus, Filbytertorget:
Finax (brödmix), Kungsörnen (brödmix), Hemköp/Axfood, AXA/Lantmännen (Kornkammaren) och Saltå Kvarn (grahams- och rågmjöl).

COOP Konsum Lägerhyddan, T1:
Kungsörnen, Finax (brödmix), Änglamark (COOP:s ekologiska varumärke), Saltå Kvarn (Dinkel), Hargodlarna (Spelt) och Ramlösa Kvarn/Finax (Rågsikt).

Hemköp, Storgatan:
Kungsörnen (mjöl och brödmix), Finax (brödmix), Hemköp/Axfood, Saltå (grahams- och rågmjöl) och AXA (Kornkammaren).

Hälsokraft, S:t Larsgatan:
Inget mjöl alls.

Hälsobutiken Må Bra, Nygatan:
Dinkel från Labans Kvarn på Gotland och sortimentet från Saltå Kvarn.

Resultat var nedslående när det gäller lokalt producerat och distribuerat mjöl. Det närmaste jag kom ur ett geografiskt perspektiv var mjölet från Hargodlarna som odlas och mals i Harg i Östergötland. Orsaken till detta är så klart den generellt storskaliga och centraliserade livsmedelshantering som är det som gäller idag. Detta slår igenom på alla produkter, även de ekologiska. De flesta butiker är också knutna till en större livsmedelskedja som har sina bestämda producenter, leverantörer och distributionssystem med några få centrallager. Möjligheterna för den enskilda butiken att ta in och försälja lokala produkter är oftast liten.

Jag skrev också mejl till de företag som fanns representerade och frågade ungefär så här:

Hej!
Det var trevligt att upptäcka er serie med ekologiska sädesprodukter. Jag undersöker förekomsten av lokalt producerade spannmålsprodukter här där jag bor, dvs. i Linköping. Nu undrar jag var gårdarna som producerar era ekologiska råvaror finns och hur dessa, samt de färdiga produkterna transporteras innan de kommer till en butik i Linköping. MVH/Jan.

Hej!
Jag arbetar med ett projekt där jag analyserar min privata konsumtion. Just nu håller jag på med bröd och undersöker förekomsten av lokalt odlade och förädlade spannmålsprodukter i Linköpings livsmedelsbutiker. Nu undrar jag var era sädesslag odlas, var de bearbetas och hur de transporteras, mellanlagras osv. för att så småningom som mjöl komma till butikerna i Linköping. MVH/Jan.”
Svaren anlände och de kunde se ut så här:
Tack för din e-post och dina synpunkter. Det är viktigt för oss att frågor och synpunkter kommer till vår kännedom. Våra Axa Kornkammaren ekologiska produkter tillverkas på olika orter beroende på vilken sort det är. Den ekologiska spannmålen odlas i Sverige eller Danmark vissa fall Europa. Vetemjöl och Rågsikt odlat i sverige tillverkas i Uppsala. Fullkornsmjölerna – spannmålen odlad i Danmark och mald i Danmark. Lantmännen Cerealia har hela Norden som sin hemmamarknad. Spannmålen transporteras av bonden till lantmannaförening vidare till produktionsort med lastbil. Tillverkas, paketeras och lagras på respektive kvarn samt transporteras med lastbil eller tåg till grossist. Från grossist med lastbil till butik . Med vänlig hälsning/Best regards. Lantmännen Cerealia.

”Tack för din e-post. Kungsörnen använder svensk råvara i de flesta av våra mjöler. Odlingen sker mest i regioner som ligger nära mjölkvarnen. Vi har mjölkvarnar i Uppsala (mest vetemjöl, vetemjöl special och rågsikt även ekologiskt) och i Malmö med hela mjölsortimentet. Durumvetet importeras då det inte växer i Sverige. Dinkelmjölet mals i Danmark och odlas i Danmark eller Tyskland. Ibland ingår lite impoerterat vete i Vetemjöl special om inte proteinhalten räcker på det svenska vetet. Spannmålet transporteras från bonden till Lantmannaförening vidare till kvarnen oftast med lastbil , mals och lagras på kvarnen. Transporters till grossist sker med lastbil eller tåg (Norrland) vidare med lastbil till butik. Du själv bär eller bilar hem det. Med vänlig hälsning/Best regards. Lantmännen Cerealia Konsumentkontakt.”

Hej Jan! Tack för att du har hört av dig till oss. För att få ett bra svar angående det bröd du konsumerar bör du kontakta leverantören. Det är då viktigt att du tydligt specificerar vilket bröd du vill ha mer information om. När det gäller närproducerat är det butiken själv som tar in sådant bröd
och därför är det butiken du ska kontakta. Butiken kan då se till att du får veta vem som är leverantören. Om det är produkter av märket ICA är du välkommen att återkomma men vi behöver då veta precis vilken produkt du undrar över. Med vänlig hälsning. ICA Kundkontakt Carina Svensson
.”

Bäste Jan! Spännande uppgift du tagit på dig, där du säkert kommer att få många intressanta tankar kring hur du konsumerar framöver. Finax AB ligger i Helsingborg, som jag misstänker att du redan känner till. Helsingborg i sin tur ligger i Skåne, som är Sveriges kornbod, enligt mångas uppfattning. Med detta som bakgrund blir det ett ganska enkelt svar till dig, då det mjöl vi producerar har odlats här i Skåne och till största delen på de västskånska fälten. Som lokalt företag köper vi också påsarna i Skåne, så man kan säga att från det skördats till det ligger klart för transport till grossisterna har allt som kan göras blivit gjort i Skåne. Grossisterna i sin tur kan vi inte påverka hur de sköter sin logistik, men när det gäller Coop lastar de sitt mjöl på container, som sedan går med tåg till deras lager. ICA och Axfood (Hemköp & Willys) kör med fyllda lastbilar till sina lager i Stockholmsområdet. Där de samlastar med alla andra produkter som skall till deras butiker i Linköping. Samma sak gäller för vårt färdigbakade bröd, som får mjöl från oss i Helsingborg, bakas i Trelleborg och sedan via effektivt distributionssystem tillsammans med många andra brödprodukter, når dig i Linköpin
g. Med vänlig hälsning Lennart Andersson Nordisk Försäljningschef Finax AB

”Hej, Du får lättast information om du går direkt till våra leverantörer vad gäller sädesslag.
BERTE QVARN AB
FINAX PRODUKTER AB
LANTMÄNNEN CEREALIA
SALTÅ KVARN
Med vänliga hälsningar, Coop Kundkontakt”

Svaret från COOP var inget vidare så jag ställde en följdfråga och fick svar igen:

”Hej! Tack för svar, men jag hade nog förväntat mig lite mer.
Jag skulle t.ex. veta lite mera om mjölet som säljs under ert ekologiska märke ”Änglamark”. Var odlas spannmålet till dessa produkter, var finns kvarnarna (har sett att det står Finland på vissa påsar) och hur (transportmedel, lagercentraler osv.) transporteras produkterna från jord till lokal butik?
MVH/Jan”

”Hej, Du får lättast information om du går direkt till våra leverantörer vad gäller sädesslag.
BERTE QVARN AB
FINAX PRODUKTER AB
LANTMÄNNEN CEREALIA
SALTÅ KVARN
HELSINKI MILLS
URTEKRAM A/S
Jag kan ha missat någon. Då vi är ett detaljhandelsföretag som arbetar med oerhört många leverantörer och alla har sina lösningar, så är det inte så enkelt att ge dig ett bra svar på dina frågor. Dessa leverantörer har hemsidor så det går säkert att ställa frågor till dom.
Hoppas det går bra för dig. Det är ett oerhört stort arbete du har tagit för dig, men nog så intressant.
Med vänliga hälsningar, Coop Kundkontakt”

Nedslagen och uppstigen
Efter det nedslående resultatet vad gäller lokalt mjöl i butikerna, åkte jag i golvet, reste mig igen och rörde mig i två riktningar.

Det ena spåret innebar att jag undersökte möjligheten att köpa mjöl och spannmål (hela korn) direkt från någon odlare i trakten. Jag mejlade den enda jag kände till som höll på med företagsmässig bakning, nämligen Jan Wester som driver Slåttergubben. Han sålde fullkornsmjöl av spelt och råg. Sädesslagen är odlade i Vreta respektive Ödeshög och malda på en hemkvarn modell större i Brunneby där Jan Wester har sitt bageri. Jag beställde på stående fot 10 kg av varje sort som jag hämtade vid min konsumbutik när han ändå var där och gjorde reklam för sina surdegsbröd.

Fullkornsmjöl av spelt och råg

Det andra spåret ledde mig in i kvarnbranschen där jag snart lokaliserade tre aktörer som sålde mjölkvarnar, både handvevade och elektriskt drivna, för hemmabruk.

www.orbio.se
Säljer kvarnar av märket SAMAP.
www.kvarnspecialisten.se
Säljer kvarnar av flera olika modeller och märken.
www.hemmakvarnen.se
Säljer kvarnar av märket KoMo.

Den rejäla handkvarnen

De enklaste eldrivna modellerna fanns från 2500 kronor och uppåt mot svindlande höjder. Jag tycker alltid det är svårt att välja apparater av olika slag. De olika försäljarna talar ju så klart väl om sina egna produkter men jag hade velat prata med någon som själva provat någon av kvarnarna. Jag nöjde mig därför med att beställa en billigare handdriven kvarn av metall från Kvarnspecialisten som hette PORKERT 150. Om den inte dög till att mala mjöl med skulle jag kunna ha den till att mala torkade växter, kryddor, rötter från vilda växter, torkad svamp och olika bär, som också ingår i mina kommande ”att göra själv-projekt”. Kvarnen kom med posten och fick genast träda i tjänst, efter att delarna diskats, torkats och monterats samman. Jag malde 4-kornskross till en omgång surdegsbröd, finmalde mitt egentillverkade örtsalt samt malde en kryddblandning till vegetariska biffar. Kryddblandningen bestod av timjan, oregano, basilika, nässla, navellav och svamp. Kvarnen fungerade mycket bra och jag ser fram emot att mala mig fram genom tillvaron det kommande året.

Kvarnen köpte jag för pengar jag under året samlar i en särskild köpstoppskassa. Där hamnar pengar som jag får när jag säljer saker, som oväntat bara dyker upp, eller kommer till mig på andra sätt. Jag kommer att diskutera mer om pengar, dess makt och möjligheter, när månadens tema blir ekonomi.

Arbetet fortsätter med att lokalisera och inhandla sädesslag och mjöl som är odlat och förädlat så nära Linköping som möjligt. Kanske blir det också en elektrisk sädeskvarn så småningom.

Jan Gustafson-Berge

Annonser