Mika Liffner: The real price of our life

Målningen ovan ”The real price of our life”, har jag med tillstånd från konstnären Mika Liffner fått lov att använda som övergripande symbol för mitt KÖPSTOPP. Det är en underbar målning som hänger i vårt allrum. Den är både vacker och skrämmande och fångar på ett perfekt sätt andemeningen med mitt KÖPSTOPP. Genom vår konsumtion och vårt levnadssätt håller vi på att äta upp vår planet.

Månadens fokus på bröd
Under februari kommer jag att arbeta speciellt med bröd samt delvis också kex och kakor. Jag har redan startat under januari eftersom min hustru fick en ”biologisk bakmaskin” i present när hon fyllde år. Som du förstår är det jag i egen hög person som är bakmaskinen. Målsättningen sedan dess är att jag ska baka familjens allt matbröd under resten av året. Jag ska utveckla några sorters olika bröd och delge mina erfarenheter och recept här på bloggen. Sedan sommaren 2008 bakar jag var fjortonde dag ett surdegsbröd som utvecklades tillsammans med min dotter. Om detta bröd kan du läsa under kategorin ”Självförsörjning”.

För övrigt fortsätter det allmänna köpstoppet och utrensningen av föremål.

Den hemlige kocken
Katalysatorn och den starkt inspirerande faktorn bakom månadens tema är kapitlet ”Vårt sorgliga bröd” från boken ”Den hemlige kocken” av Mats-Eric Nilsson (Ordfront, 2008, 978-91-7037-389-3). Boken är en riktig ögonöppnare genom att den beskriver och avslöjar hur dagens industritillverkade ”livsmedel” produceras och hur mängder av olika tillsatser används för att lura konsumenten.

Några citat ur brödkapitlet kan utgöra energi för det egna bakandet:

De mindre bagerierna slås ett efter ett ut av de jättefabriker som idag tillverkar merparten av de 50 kilo matbröd en genomsnittssvensk sätter i sig på ett år. Marknaden domineras av fem stora företag som genom ständiga rationaliseringar minskar antalet produktionsenheter och därmed ökar avståndet till konsumenterna, med allt längre transporter som följd. År 1995 hade de tre största brödföretagen 49 bagerier. Idag har de tre huvudaktörerna – Pågens, Lantmännen och Polarbröd – sammanlagt endast 11 bagerier.” (s. 70)

Tid är pengar. Sällan är denna slitna sanning så giltig som när det gäller modern brödproduktion. Så kort tid som möjligt för att baka brödet, men så lång tid som möjligt på butikshyllan utan att mögla. Och det är just denna affärslogik som är grunden för brödkulturens förfall.” (s. 73)

Den enklaste av alla basvaror har i sin ursprungliga form – bakad på mjöl, vatten, salt och surdeg eller jäst – blivit en lyx.” (s.69)

Men hur ska man då veta hur det bröd man håller i handen egentligen har kommit till? En bra början är som vanligt att noggrant studera innehållsförteckningen – ju kortare den är desto bättre.” (s. 75)

Ingredienser som ett bröd klarar sig utan är härdat fett, delvis härdat vegetabiliskt fett, transfetter, mjölbehandlingsmedel, sojamjöl, emulgeringsmedel, konserveringsmedel och olika enzymer. Det enklaste och radikalaste alternativet är att baka sitt eget bröd! Låt din vrede jäsa över.

Jan Gustafson-Berge

Annonser