På väg

Det var ett tag sedan jag var på vandring med projektet VANDRARNA, men igår var jag ute på stigarna igen. Jag hade med mig tre uppdrag, varav två inte hade med projektet att göra. För flera år sedan lånade jag en eldpåverkad sten från en slutundersökt och öppen järnåldersgrav. I samband med att jag rensade ut min stensamling tyckte jag inte det var rätt att bara kasta ut stenen var som helst. Jag besökte istället graven igen på vägen ut i mitt vandringsområde och la tillbaka den i stenkistan där jag hittade den. Det andra uppdraget var att tillverka en stav till en pestläkare från medeltiden. En vän till mig ska göra en docka av en pestläkare i naturlig storlek och jag har lovat att tillverka den stav som pestläkaren använde för att undersöka sjuka och döda utan att behöva röra dem.

Slyrensad men outgrävd grav Stenkistan i den undersökta graven

 

Stenen hemma igen

Det uppdrag som förutom själva vandringen var dagens mål, innebar att insamla nypon, koka upp dem i vatten och dricka 1 liter av denna dryck. Nypon sitter kvar på sin buske och är tillgängliga året om. Det fungerar även att samla svarta och torkade nypon. Det fanns gott om nypon så jag samlade bara de röda, som såg aptitligare ut. Nypon är mycket C-vitaminrika och 10 färska nypon ger dig dagsbehovet (60 mg.) av vitaminet. De är dessutom en bra kolhydratkälla.

Nypon på senhösten Sköljda och rensade nypon

Mitt vandringsområde har transportlinjer av olika karaktär. Där finns några grovt asfalterade vägar som korsar området i sträckningen väster-öster. Där finns gropiga grusvägar. Kvar sedan militärens tid finns en löparbana på 3 km. och på senare tid har det tillkommit vandringsleder som är som vältrampade stigar. Dessutom finns gamla stigsystem och djurstigar. Ibland transporterar jag mig gående eller med cykel på dessa alternativ för att komma till en viss bestämd plats.

Naturen

Oftast väljer jag att gå i terrängen och kan då konstatera att det skiljer sig ganska mycket från att gå på plana stigar och vägar. Att gå i terräng kräver mer uppmärksamhet och energi men ger samtidigt en rikare upplevelse av vandringen. Det kan vara bra att bli medveten om du är en vänstergångare eller högergångare. Spontant väljer vi att antingen mest gå till vänster eller till höger när vi möter hinder och om detta inte medvetet korrigeras kommer du att gå i cirkel. På iordningställda vägar eller bredare stigar är du fortfarande en betraktare av ”naturen” utifrån, i terrängen blir du efter ett tag mera delaktig.

Staven jag skaffat mig under en tidigare vandring fick jobba hårt under denna dag. Den fungerade som stöd över blöta områden där den också mätte vattendjup och testade isens hållbarhet. Vid grävning av toalettgrop bröts en 2 dm. lång bit av och som kokkärlshållare fick den sin näver svartsvedd.

En skyddad plats och en liten grop i marken Mossa som toalettpapper

Jag besökte också en lyxig utomhustoalett med mosstapet, en heltäckningsmatta av löv och barr och en vidunderlig utsikt. Att bli människa igen är att bli djur igen.

Den gamla eldstaden Eldstad återställd och ved ordnad

Elden är tänd och det tar sig Nyponkok över öppen eld

Jag vandrade på och stannade då och då för att plocka nypon. Mitt geografiska vandringsmål var en av flera små lägerplatser jag efterhand har etablerat i området. Eldstaden fanns kvar och jag ordnade till stenarna, samlade lite ved och fick eld på de kalla och fuktiga pinnarna med hjälp av mitt samlade förråd av torr näver. Första omgången fick nyponen koka hela cirka 15 minuter varefter vätskan hälldes ner i mitt dryckeskärl. Drycken smakade föga överraskande som nyponte fast med en exklusiv röksmak. Inför andra uppkoket mosade jag nyponen i kokkärlet, fyllde på med nytt vatten och kokade i cirka 10 minuter. Drycken blev nu tjockare och smakare mycket mera nypon, både sött och syrligt.

Den färdiga nypondrycken

Under tiden som elden brann ut hämtade jag en hasselstör och täljde till den beställda staven. Nu hade jag två stavar och kunde med stavgång hålla god
fart över fälten på väg hemåt. Det var härligt att vara ute på vandring igen. Det var också härligt att starkt få njuta av en god kopp kaffe och några smörgåsar i hemmets värme efter 5 timmars utevistelse.

Pestläkarens hasselstav Staven laddas med magisk kraft

Vill du följa med på mina vandringar är du välkommen. Skicka mig ett mejl så får du reda på när nästa vandring äger rum. Om du läser den första texten som publicerades under denna kategori (den 22/5 2008)) så förstår du principerna för projektet och vilka regler som gäller.

Jan Gustafson-Berge

Annonser