Vinterljus ger energi

Idag fick jag för första gången närkontakt med isen vid Lövudden. Tillsammans med tre vänner tillbringade jag fyra härliga timmar på Vindommens tjocka och skapligt släta is. Med långfärdsskridskor undersökte vi några av sjöns många vikar.

Vinter, 5 minusgrader och 15 cm. tjock is Utsikt från en fikaplats

Glada miner framför jättarnas badtrappa Skön stil på skridsko- och stavföringen

Vattnet är ett märkligt ämne och element som inom en ganska begränsad temperaturskala uppvisar så många former och egenskaper. Vattnet är en av våra bästa vänner om vi förstår att visa respekt och behandla det på ett icke förstörande sätt. Isen gör det möjligt för människan att transportera sig själv och sina föremål på ett enklare sätt än på land. Genom att borra små hål genom isen kan vi pimpelfiska eller lägga ut små nät och få mat i magen. Att vara på isen gör det också uppenbart att det finns flera landskap. Ett som blir synligt från land och ett annat som visar sig från vistelsen på isen.

Vägkorsning i spricksystemet De fem elementen i stillsam rörelse

Is kan uppträda med en stor mängd skepnader, strukturer och färger. Ljudet från is som rör sig är fantastiskt att lyssna på. Jag hyllar isen som gör det möjligt för oss att gå på vattnet.

Efter en underbar dag med kroppen i skön rörelse, solens berikande ljus och goda prat- och fikastunder, stapplade vi upp mot huset i våra hårda och på land ganska klumpiga pjäxor. Där åt vi vår sista mat och körde sedan hemåt.

Jan Gustafson-Berge