Idag plockade jag fram alla mina kläder och la upp dem i högar på köksbordet. Det såg ut som om jag höll på att packa för ge mig ut på en livslång resa. Jag tror inte att jag har fler kläder än den genomsnittliga mannen i Sverige och jag tycker inte att jag köper särskilt mycket kläder. Trots detta kunde jag enkelt konstatera att jag ändå egentligen har för många klädesplagg av en del sorter.

Min kompletta klädsamling innehöll (den 7/1 2009) följande:

Min kompletta samling av kläder

9 par tunna strumpor, 6 par tjocka strumpor och 5 par raggsockar.
13 par kalsonger.
7 linnen och 2 långarmade undertröjor.

20 långärmade skjortor uppdelade på 5 finskjortor, 12 vardagsskjortor och 3 arbetsskjortor.
1 väst

3 par svarta jeans varav 1 par finjeans och 2 par vardags-/arbetsjeans.
1 par gröna militärbyxor, 2 par tunnare svarta bomullsbyxor, 2 par mjuka byxor av lin respektive hampa/bomull.
1 par kortbyxor och 1 par badbyxor.

9 munkjackor i olika grader av förslitning från kravall-munkjacka till fin-munkjacka.

4 indiska klädesplagg, vilket inkluderar 4 långskjortor (kurta) och 4 stycken tunna och mycket vida byxor (pyjama).

1 svart läderjacka, 1 tjockare svart läderrock och 1 friluftsjacka med foder (Fjällräven).

3 stycken Palestinaschalar i olika färger, 3 stycken snusnäsdukar (används som mindre halsdukar) och 1 stycken stickad ullhalsduk.

1 par skinnhandskar, 1 par svarta fingervantar och en smal läderslips.

1 stickad mössa i alpacka-ull, 1 keps, 1 virkad mössa och 1 par öronlappar.

1 värmeunderställ med tröja och byxor, 1 träningsställ med en tillhörande löparmössa samt 1 gammalt regnställ som läcker.

Förutom dessa kläder har jag en uppsättning från ”topp till tå” vid vårt fritidshus, som fungerar som arbetskläder och ombyte när jag är där.

Utsortering
Från ovanstående sorterade jag bort 2 munkjackor som var för korta i midjan, 1 kurta och 3 av de indiska byxorna, den virkade mössan och läderslipsen.

Lagning
I en hög med kläder som ska fixas till och lagas hamnade en huva som ska fästas mera ordentligt på friluftsjackan, 2 par strumpor med mindre hål, ett linne där sömmen gått upp i nederkanten, en skjorta som saknar en knapp och mina träningsbyxor som alltid får hål på höger knä när jag offrar mig under veckans badmintonmatch. Själva iordningsställandet av dessa plagg ber jag att få återkomma till.

Kläder som ska lagas och fixas

Efter denna genomgång, lilla utrensning och så småningom viss lagning av innehållet i min klädgarderob tar jag nu med mig följande målsättning för hela året:

INGA nyinköp av några klädesplagg under 2009!
Jag ska använda de kläder jag har, vårda dem, laga dem och slita på dem tills de eventuellt hinner upphöra att definieras som kläder. Skulle en nödsituation uppstå för klädesplagg som bara finns i ett exemplar, det kan ju bli stulet, borttappat eller ohjälpligt förstört, så får lösningar sökas som inte inbegriper ett nyinköp.

Svaret på detta inläggs rubrik får då vara att kläderna egentligen inte gör mannen utan att det skulle vara bättre om mannen gör kläderna!

Jan Gustafson-Berge

Annonser