Morgonsol och morgondimma över sjön

Under torsdag och fredag förra veckan var jag själv på Lövudden för att förbereda aktiviteter inför den kommande helgen. Ett antal personer i min bekantskapskrets var inbjudna att komma på besök och deltaga i pressning av äpplemust och bränning av keramik med öppen eld.

Borrhål för dynamit Spår av tidigare liv och verksamhet

En av mina tyngre arbetsuppgifter under torsdagen var att bygga en upphöjd eldstad vid de tidigare uppsatta sittbänkarna. Jag genomsökte trädgården efter stenar som låg och drällde. Vid ett av äppleträden fanns en stensamling som mestadels visade sig vara sprängsten från en och samma större sten. Bland stenarna fanns också nedlagt diverse avfallsföremål. Det blev alltså både stensamling och en trädgårdsarkeologisk undersökning.

Samling av sten kring blivande eldstad Vad betyder cirkelformen?

Stengrund till eldstad utomhus Andra nivån klar med ELDÖGA-symbol

Jag grävde ur en plan yta i gräset och placerade de största stenarna i en vacker ring. Inuti ringen fyllde jag på med mindre stenar och med grus formades en platå. Ovanpå den nya ytan placerade jag de stenar som nu var störst i ännu en ring, som fylldes inuti med kvarvarande stenar och ytterligare ett lager grus som packades hårt. Högst upp ställdes stenplattor och tegelstenar på högkant och bildade ett rum för elden. Ovanpå fick en kasserad skoskrapa trona som stöd för den stora vattengrytan. Jag hedrade mitt goda och lyckosamma arbete med en god kopp kaffe sittandes på träbänken.

Nygjord utomhuseldstad Invigning med vattenkokning

Under eftermiddagen möblerade jag om i verkstaden och fick upp en rejäl hylla som svalde många saker. När mörkret föll var det dags för eldning i kökspannan och matlagning. Jag fixade med köksinredning, satte upp ett lysrör över spisen och snickrade en smal hylla för upphängning av kläder, ryggsäckar m.m. i hallen.

Två gropar och en hög Markfukten eldas bort

Efter frukost och morgonkaffe ute i solen grävde jag två gropar för keramikbränning. Grästorvorna las på hög mellan groparna och i varje grop fyllde jag på med ett lass sand. Groparna grävdes på samma plats där bärbuskar senare ska planteras och jag inbillade mig att det var ett bra beslut. Två gropar redan grävda, fulla av aska och sand, kan kanske vara en bra start för bärbuskarna.

Lerföremålen packas i tunnan med sågspån Lerföremål på plats för oxiderande bränning

Elden makas närmare Keramikbränning i öppen eld

 

På lördagen var vi tretton personer som i ett soligt och blåsigt väder mellan samtal och matstunder också pressade 30 liter äpplemust och brände keramik. De sista äpplena som hängde högst upp i två äppleträd plockades ner av viga ”ungdomar”. Vid keramikbränningen använde vi i den ena gropen oss av en reducerande metod där keramiken packas i en plåttunna tillsammans med sågspån. Under eldningen förkolnar sågspånen och förtär allt syre i tunnan. Resultatet blir en kolsvart keramik. I den andra gropen arbetade vi med en oxiderande metod där syret har mer eller mindre fritt tillträde till lergodset. Keramiken las helt enkelt i mitten av gropen och eldningen startade ute vid kanterna för att alltmer närma sig keramiken och till slut förena sig i ett glödande inferno. Under 6 timmar eldade vi med skräpved (och städade på samma gång i vedboden och bland virkeshögar) innan vi täckte glödhögar, tunna och keramik med grästorvor för att få en långsam avsvalning till nästa dag. Resultatet blev blandat, en del höll och en del blev till skärvor. Det finns mycket kvar att lära!

Vår gemensamma samling av äpplen Pressen i all sin ståtliga glans

Silanläggning med det lilla huset i bakgrunden Mustandets glädje!

Under söndagen var fyra personer närvarande. Vi tog en promenad längs sjön och hittade en fin och stor röksvamp som togs hem till middagen. Efter en god middag städade vi inne och ute och åkte hem. En trevlig och lyckad helg som gav mersmak. Det kommer att bli kurser och sommarläger under året som kommer!

Jan Gustafson-Berge

Annonser