Äpple är en fantastisk frukt. Den passar bra i vårt klimat, den är vacker och variationsrik och den kan användas till så många goda och nyttiga saker. Den ger också mycket med ganska små arbetsinsatser. Ett land eller en region med stolthet, ekologisk medvetenhet och som vill satsa på självförsörjning skulle absolut värna om sina äppleodlingar. Både privatpersoner och företag kan använda och utveckla äpplet och produkter av äpplet. På annan plats här på bloggen har jag t.ex. skrivit om äpplemust, som i sin tur kan förädlas vidare till cider och äpplecidervinäger.

Äppleringar på tork

Ytterligare ett sätt att behandla äpplen på är att torka dem. Genom torkning kan äpple finnas tillgängligt under de perioder av året då det inte finns färska äpplen att tillgå. Torkning av äpplen är en enkel, energisnål och utrymmesbesparande konservering av frukten.

Redskap för torkning av frukt och grönsaker

Det finns torkapparater drivna av elektricitet och de kan säkert torka äpplen. Jag förespråkar dock en metod där äppleskivorna hängs upp på snören högt upp mot taket i ett lugnt, inte så ljust, varmt och torrt rum utan föroreningar såsom cigarettrök, rökelse och matos. I mitt fall får vårt sovrum fungera som detta torkrum. Detta är en metod som ger en stor mängd torkade äpplen med en liten arbetsinsats.

Topp och botten avskurna och kärnhuset urtaget Resterna går till komposten

Äpplena är skalade Skalade och skivade äpplen färdiga för upphängning

Jag väljer ut fina äpplen av fasta höst- eller vintersorter. Botten och toppen skärs av, äpplet urkärnas med en urkärnare, skalas och skärs i skivor cirka 2-5 millimeter tjocka. Den starka linan av naturfiber (äppleskivorna ska inte kunna glida på linan så lätt) fästs i ena änden i väggen eller liknande. Äppleskivorna träs upp på linan som spänns i andra änden av rummet.

Äppleringar på tork mellan bokhyllor

Skivorna placeras sedan ut med jämna mellanrum längs hela linan. Därefter sköter det hela sig själva och efter 3-7 dagar är äppleringarna torkade och kan placeras i papperspåsar som sedan förvaras i burkar på ett mörkt och torrt ställe. Äppleringarna kan i måttliga mängder ätas som de är, finfördelas till bakning och müsli eller blötläggas för att användas i äppelkakor samt kokas till soppa eller gröt.

Jan Gustafson-Berge

Annonser