Mjölkörtsbladen som plockades vid senaste vandringen har nu genomgått en förädlingsprocess. På samma sätt som de gröna bladen från tebusken behandlas för att bli till svart te, kan även andra växters blad behandlas. Processen innebär en jäsning och kallas för fermentering.

Inpaketering inför jäsning

Bladen lades i en plastpåse och bankades mot ett cementgolv med en träklubba, så att växtsaften kom fram. Påsen rullades ihop ganska hårt och därefter fick den i sin tur rullas in i en handduk. Ett gummiband höll ihop och paketet lades i skåpet ovanför kylskåpet för att jäsa.

Packade och jästa blad Jästa mjölkörtsblad

Efter två dygn togs bladen fram och lades på tork. Sovrummet fylldes av en ganska angenäm, stark och lite syrlig doft. Bladen hade också mörknat något. Jag tror att paketet hade kunnat jäsa 1-2 dagar till, dels för att optimera smakämnena och för att få ett ännu svartare te.

Trevåningstorkollan i sovrummet En god kopp te av egen kraft

Bladen torkades på torkollan och förvaras i en glasburk med lock. Idag gjorde jag en kopp te på bladen och det smakade gott, som ett mellanting mellan ett grönt och ett svart te.

Jan Gustafson-Berge

Annonser